Радев: Злоупотребата с институциите е начин на мислене при предишните управляващи

Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, посочи президентът

22.05.2021 | 20:38 Редактор: Юлия Христова
Радев: Злоупотребата с институциите е начин на мислене при предишните управляващи

Явно е, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене при предишните управляващи. Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените в тях пороци от доскорошните управляващи. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес, помолен да коментира думите на представители на бившите управляващи, че служебното правителство се използва като негов предизборен щаб.

Всеки сигнал за нерегламентирано подслушване трябва да бъде проверен, заяви президентът и посочи, че излиза така, че едни и същи хора в службите, които организират и провеждат подслушването, сега трябва сами да проверяват себе си. “Оттук е необходимостта от някои неизбежни кадрови промени“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава запита и защо досега не е имало реакция от страна на бившата изпълнителна власт, отговорна за организацията и контрола на защитата на класифицираната информация, която е допуснала петима български офицери да бъдат вербувани от чужди служби.

"Защо беше тяхното мълчание за трите милиарда лева, похарчени от тяхното правителство от нашите пари, за „Турски поток“, които никога няма да си върнем? Защо мълчаха десет години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интерконектора с Гърция и сега нямаме никаква реална диверсификация? Защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за шестдесет милиона, изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на тях?“, посочи президентът.

Румен Радев отбеляза и липсата на реакция на българските служби, които са останали „слепи и глухи за шкафчетата, за записите“, и за невнесените 700 млн. лева данъци от хазартна дейност. „Към тези служби постъпва информация от банките и банките го потвърдиха. Къде бяха службите? Това всичко отива към тях“, попита президентът.

Държавният глава заяви също така, че миналото лято членовете и „остриетата“ на ГЕРБ са се изправили пред дилема – да спасят себе си и партията, като се разграничат от своя компрометиран премиер, или да го бранят с телата си и да пропаднат заедно с него в бездната на неговия морален позор. „Днес виждате резултата от това, че те избраха второто“, посочи президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК