Анжела Димчева: Не може всеки, който иска, да живее в София

Родителите са бесни, няма места за децата им в детски градини

19.05.2021 | 17:39 Редактор: Никола Симеонов

Напрежението сред родителите продължава да ескалира след първото класиране за детски градини и ясли, при което над 10 хиляди деца останаха без място.

Мненията се поляризираха допълнително от изказване на писател от листите на ГЕРБ, че столицата е пренаселена заради хора от провинцията.

За втора поредна година детето на Емилия Тодорова не е класирано в ясла. Тя е категорична - опитите това да се случи стават все по-трудни, дори невъзможни.

"Още една година вкъщи - мъжът ми да работи двойно и тройно повече или частна ясла и аз да работя двойно и тройно. Частната ясла е от 500, 600 нагоре до 1000 лв. стига, но и там места няма, цената е на една минимална заплата и отгоре", каза тя.

И докато хиляди родители като Емилия в столицата търсят вариант кой да гледа децата им, писателят Анжела Димчева, която беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните избори, нажежени мненията в социалните мрежи.

На въпроса как със заплата от 1000 лв. се плаща частна детска градина тя отговори:

"Ако аз съм в общинския съвет ще предложа една минимална заплата на родител чието дете не е класирано, това е достатъчно".

Според нея причината за големия брой некласирани деца е пренаселването на София.

"Това беше грешка на Жельо Желев - да разреши без никакви критерии София да се заселва от провинцията. Кажете ми в коя държава в света и Европа общината се грижи за всички деца и ги настанява в детски градини, няма такова нещо", смята Димчева.

И е категорична отговорността е на всеки гражданин.

"Аз съм си гледала моите две деца с разлика 6 години вкъщи, не са ходили на детска градина. Ако аз бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов и да развивам местната икономика. Пустеят детските градини в страната. Ако трябва няма да работят тук хората, ще им се осигури работа", добави Димчева.

"Никой не може да каже на кой да дойде в София, причината е, че тук има работа, за съжаление или за радост нямат друга алтернатива в родните си места, никой не е тръгнал от хубаво. С какво тези хора там да си гледат децата, с какво да се издържат и да се хранят като предприятия и всичко се затри, изкупи, продаде на безценица", каза Емилия Тодорова.

Анжела Димчева стои зад думите си и не смята, че трябва да се извини на някого независимо от заплахите, които е получила.

"Докато не се въведе критерий за уседналост в София, не може всеки който реши да работи да идва тук, трябва критерий за ценз и постижения", категорична е тя.

И дори предлага решение на проблема:

"Аз предлагам да се направи промяна в закона и да се осигури финансиране от държавата за децата, които не могат да влязат, а не да се използва език на омразата".

"Смятам, че като данъкоплатец ми се полага този шанс  - детето ми да бъде разиграно на тото, да видя какъв късмет има и ако случайно бъде прието, отивам да пускам фиш за спортния тотализатор, може да се случи чудо", каза още Тодорова.

И докато Емилия се надява на чудо, вярва, че не е важно къде си роден, а с какво можеш да допринесеш за развитието на града, в който живееш.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


77
0 rate up comment rate down comment 0
Дедо Стоян
преди 2 години
Я да ви питам всички вас, коментиращи тук. Някой знае ли кой въвежда софийското жителство и защо? Сигнализирай за неуместен коментар
76
1 rate up comment rate down comment 0
Силвия
преди 2 години
София не е пригодена, като инфраструктура за да събере половин България. И дядовците ми са от София, дразних се на времето, че за Аталай има място по някаква причина, за моето дете, чийто прадядо е плащал данъци да се строи - няма. От друга страна, за да оцеляват хората от провинцията идват да търсят работа. В крайна сметка, всичките несгоди са от некадърно управление. Некадърно! Сигнализирай за неуместен коментар
75
0 rate up comment rate down comment 0
Цеко
преди 2 години
Таяя дрътата с двете отрочета не е ли живела по времето на соца Сигнализирай за неуместен коментар
74
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Леле, много е проста женицата, милата... Да отиде наистина в Свищов и да си търси работа за 600 лв. Аз съм от Търново и от 6 месеца не мога да си намеря работа, а искам да си живея в града. Каква вина имам? Това са думи точно за поговорката- сития на гладния вяра няма.... Сигнализирай за неуместен коментар
73
4 rate up comment rate down comment 0
Млад човек
преди 2 години
Анжела не знам каква, може да се пенсионкраш и да си отидеш на село. Дай път на младите. Сигнализирай за неуместен коментар
72
11 rate up comment rate down comment 0
Магдалена
преди 2 години
Стига сте търсили вината у хората, ами развийте и другите градове, за да остават там. Аз съм родом от София и съм съгласна, че е пренаселено, но за това вие сте виновни, а не хората от провинцията. Сигнализирай за неуместен коментар
71
9 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
Тази не знае ли че основополагащ принцип на ЕС е свободно движение на хора стоки и капитали. Тази дето още е в ерата на комунизма знае ли как се взима постоянен адрес в България. А още повече знае ли как се взима настоящ. Че да приказва простотии и да настройва хората. Че сигурно има няколко имота в София и ако се разрови човек ... Сигнализирай за неуместен коментар
70
11 rate up comment rate down comment 3
Сирене
преди 2 години
Хората от държавата избягаха , а вие още се карате кой живее в София , кой в Чапръчене . Ако крадците като тая госпожа не бяха разпродали държавата на безценица никой нямаше да си остави роднини и приятели за да живее другаде. Сигнализирай за неуместен коментар
69
13 rate up comment rate down comment 4
Каката
преди 2 години
Права е, да се върне старата система за софийското жителство и простотията ще се изчегърта окончателно... Сигнализирай за неуместен коментар
68
15 rate up comment rate down comment 8
Разделяй и владей
преди 2 години
Дайте да се мразим по между си и всичко е топ.Аз съм си от София, но не мразя провинциалистите за всичко, което ми отърва. Обаче се питам как така все се строят я колчета, я жилищни комплексчета от тия картонените, а детските градини се строят и увеличават със скоростта на много стара костенурка? Никой ли не вижда, че населението на София се е утроило, а детските градини почти във всички квартали са си същите, строени от времето на комунизма?И стига с оправданието, че всички идват в София. Сигнализирай за неуместен коментар