Контрареферендум: Четири села не искат отделяне от Несебър

Те твърдят, че решението е политическо, а не икономическо

19.05.2021 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

Жителите на четири села край Обзор се готвят за нов референдум. На предишния близо 70% от жителите на Обзор и околните населени места поискаха да се отделят от община Несебър. Сега общината готви контрареферендум.

Само два месеца, след като шест села и Обзор гласуваха за отделянето си от Несебър в нова община, сега е насрочен контрареферендум. Жителите на Баня, Паницово, Емона и Козница твърдят, че решението е политическо, а не икономическо.

Цитират и становище на бившия регионален министър Петя Аврамова. 

"Някои от условията за създаване на нова община, съгласно член 8, алинея 1 от Закона за административното и териториално устройство, не са изпълнение поради демографски, комуникационни и социално икономически причини", каза председателят на Инициативния комитет, който е против отделянето от Несебър - Росица Ракова.

"Виждаме, че икономически няма да може да съществува тази община или много трудно ще съществува. Сега Обзор няма никакви проблеми. Обзор има три проблема, които не са на общинско ниво", коментира председателят на Инициативния комитет, който против създаването на нова община - Кольо Божков.

"Предпочитаме в ситуацията, която е доста несигурна глобално, да заложим на сигурно. Всичко останалото ни се струва безсмислен риск", сподели жителката на село Баня Ангелина Досева.

В някои от селата живеят под 10 души и не мислят, че Обзор ще се грижи по-добре за тях. 

"Най-богатата община в момента, която може да задели някакви средства, да поддържа някаква инфраструктура, защото инфраструктура за 7 човека никой няма да направи", каза жителят на село Козница Ваньо Венков.

Според юристи не може да бъде насрочен нов референдум по един и същи въпрос в рамките на две години.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК