Бунт срещу референдума в Обзор: Три села отказват да се отделят от общ. Несебър

73% от жителите гласуваха за образуването на нова община

04.03.2021 | 19:20 Редактор: Радостина Димитрова

Бунт в село Баня срещу резултатите от референдума за отделянето на град Обзор и шест села от Община Несебър. 73% от жителите гласуваха за образуването на нова община. Хората от три села обаче гласуваха да останат в община Несебър.

Само четири дни след референдума в Обзор жителите на Баня се събраха на протест пред кметството и заявиха, че не искат да се отделят от Несебър. 

Протестиращите изпратиха отворено писмо до премиера и областния управител с искане, ако бъде създадена нова община с административен център Обзор, техните села да останат извън нея. 

"Промените не водят веднага до по-добро, както виждате 30- години сред промените в България не сме цъфнали и вързали и си настояваме да си останем", заяви Емил Илиев - жител на с. Баня.

На протеста дойдоха и хора от селата Паницово, Козница и Емона, които казват, че Несебър се грижи добре за тях.

Организаторите на протеста твърдят, че местните са се подписали за свикване на референдума защото са били подведени.

"Те не са провели събрания, те не са имали протоколчик да стане ясно, че тези хора са коректно информирани, това са хора с преобладаващо възрастно население, както видяхте", подчерта организаторът на протеста Росица Ракова.

 В областната управа все още не са получили протоколите от вота, за да се прецени дали има основание за оспорване на резултатите. Решението за обособяването на новата община трябва да бъде взето от Министерския съвет.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК