Радев представи кабинета: Пропука се омертата на компрометирания управленски модел

Президентът посочи приоритетите пред служебното правителство

12.05.2021 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев представи министрите от назначения от него служебен кабинет, начело със служебния министър-председател ген. Стефан Янев.

Държавният глава отправи силно встъпително слово, в което представи структурата и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Радев не спести критиките си към последния кабинет на Бойко Борисов.

"Служебното правителство ще управлява България до съставянето на ново, редовно правителство, което се надявам да бъде излъчено от 46-ото НС след насрочените от мен избори на 11 юли", започна речта си държавният глава.

"45-ият парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Ще остане като драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчвани мнения, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел", подчерта Радев.

И изтъкна, че парламентът не е сбъднал очакванията на хората за правителство, основано на здравите основи на почтеността и законите. Това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания, смята той.

"Макар и служебен, кабинетът, който назначавам, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва онова, което не бе постигнато в 45-ото НС - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения", заяви още Радев.

"Предстоят ни тежки месеци - тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. Пред този служебен кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата, да направи първата крачка към укрепването на държавността", посочи президентът.

По думите му отиващото си правителство е изцедило хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове. Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса, подчерта президентът.

"Уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Ще трябва да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе разработен изцяло в секретна обстановка от предишното правителство", каза още Радев.

Той поиска от новините министри прозрачност и ефективност на управлението.

"Поздравявам ви за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. Българското общество показа, че не иска да живее по старо му", отбеляза държавният глава и представи всеки един от служебните министри:

За вицепремиер на служебното правителство по социалните и икономически политики определям г-н Гълъб Донев, секретар в президентската институция по социални политики и здравеопазване. Бивш служебен министър от предишното служебно правителство с доказан ръководен опит и експертиза в областта на социалната политика.

Г-н Бойко Рашков – вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебното правителство. Депутат от 39-ото Народно събрание, доказан дългогодишен юрист с доказана практика, заемал редица ръководни длъжности – директор на Националната следствена служба, ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, заместник-министър на правосъдието, с активна преподавателска дейност, член на моя Правен съвет.

Вицепремиер по управление на европейските средства – Атанас Пеканов, член на моя Стратегически съвет. Икономист в Австрийския институт по икономически изследвания и анализи, преподавател във Виенския институт по икономика и управление на бизнеси, с престижно образование, работил в Европейската централна банка.

Г-н Стойчо Кацаров за служебен министър на здравеопазването – с дългогодишен административен стаж – заместник-министър на здравеопазването, доказан експерт с ясни виждания за необходимите действия, които да бъдат предприети спешно в нашето здравеопазване.

Асен Василев за служебен министър на финансите. От Немската гимназия в Хасково до топ 2% на Харвард. Участвал и ръководил редица международни проекти и компании, с бизнес в областта на финансите, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Доц. Виолета Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Доказан преподавател, архитект, заместник-министър в предишното мое служебно правителство.

Проф. Николай Денков, също министър на образованието и науката в предишното мое служебно правителство, топ 2% в световната класация на учените, с безброй научни публикации, преподавателска дейност в престижни световни университети.

Г-н Светлан Стоев  за служебен министър на външните работи – дипломат  от кариерата, бивш посланик в Швеция, настоящ в Дания, бивш директор на държавния протокол с доказан опит и експертиза в организирането на избори зад граница.

Г-н Янаки Стоилов – народен представител в няколко парламента, един от бащите на съвременната българска Конституция, юрист с уважавана експертиза, преподавател в Софийския университет.

Г-н Велислав Минеков за служебен министър на културата – скулптор, общественик и професор в Националната художествена академия  и не само там, в редица престижни учебни заведения в чужбина.

Г-н Асен Личев за служебен министър на околната среда и водите – безспорна експертиза, опит и отдаденост дълги години в това министерство.

Г-н Георги Панайотов – министър на отбраната, дипломат от кариерата, завършил Московския държавен институт по международни отношения, наш доскорошен постоянен представител в Организацията на обединените нации с дипломатически опит в различни столици – Тирана, Кабул, Вашингтон. Има дълъг стаж като началник на отдел НАТО в Министерството на външните работи.

Проф. Христо Бозуков заема същата длъжност, каквато беше и в предишното мое служебно правителство – служебен министър на земеделието, храните и горите. Той има доказана експертиза и научна, и професионална, както и административен опит.

Г-н Георги Тодоров с дългогодишен стаж и експертиза в Министерството на транспорта и служебен заместник-министър по време на моето служебно правителство в същото министерство за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Г-н Кирил Петков, топ 10% на „Харвард“, известен общественик, бизнесмен и предприемач, изцяло експортно ориентиран бизнес, независим от обществени поръчки, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност – за служебен министър на икономиката.

Г-н Андрей Живков за служебен министър на енергетиката, също дългогодишен стаж, доказани ръководни умения в Министерството на енергетиката и в частния бизнес.

Г-жа Стела Балтова – служебен министър на туризма, проф. Балтова заемаше тази длъжност и в предишното мое служебно правителство.

Г-н Андрей Кузманов за служебен министър на младежта и спорта, известен изявен и състезател и ръководител на федерация, председател отскоро на Европейската федерация по модерен петобой.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца
Оф пак ли тоя непоносимия Сигнализирай за неуместен коментар