Румен Радев назначи Стефан Янев за служебен министър-председател

Владее английски, немски и руски език, женен е и има две деца

11.05.2021 | 12:59 Редактор: Тодор Петров

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. 

Стефан Динчев Янев е назначен за служебен министър-председател. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за  старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”.

През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната. Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

В състава на правителството има познати лица, знакови назначения и без големи изненади. Министерството на вътрешните работи поема Бойко Рашков - бивш директор на Националната следствена служба. Министър на отбраната е Георги Панайотов - бивш посланик на България в ООН. Правосъден - Янаки Стоилов от БСП. Социалното министерство ще ръководи Гълъб Донев - министър със същия ресор и в правителството на Огнян Герджиков, здравното поема д-р Стойчо Кацаров - основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Финансов министър е Асен Василев - министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков. Външен министър - Светлан Стоев - посланик на страната в Дания. На културата - Велислав Минеков - един от участниците в "Отровното трио", а на туризма - Стела Балтова - със същия ресор в служебното правителство на Огнян Герджиков.

"Служебното правителство има ясна задача - провеждането на честни справедливи и свободни парламентарни избори. Предизвикателствата стоят от оперативна гледна точка. Трябва да видим дали ще поемат в дивизионистка и конфронтационна политика. Дали ще се заемат с нещо като ревизия - това е въпрос на политическо решение от страна на Румен Радев", заяви в ефира на предаването "Директно" политологът Димитър Ганев.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Целия разговор с Димитър Ганев гледайте във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК