Политолози: Целта на служебния кабинет ще бъде да пречи на ГЕРБ и патриотите

Коментар на доц. Стойчо Стойчев и Георги Киряков в "Денят ON AIR"

10.05.2021 | 21:49 Редактор: Здравко Черкезов

Знакови назначения се очакват в служебното правителство, което утре трябва да определи президентът Румен Радев. Негова основна и конституционна задача ще бъде да организира провеждането на изборите за 46-ото Народно събрание.

"Важно е какви цели ще си постави този служебен кабинет и е важно дали ще ги изпълни, защото знаем, че предишното служебно правителство на Радев не свърши работата, за която беше назначено от самия него. Дневният ред на президента е важен", акцентира политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

"Надявам се този кабинет да организира такива избори, които да отговарят на критериите на Радев - да са честни и прозрачни. Предишният му служебен кабинет организира избори, които самият Радев после каза, че не са били достатъчно прозрачни", заяви политологът доц. Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него целта на служебното правителство няма да е организиране на изборите, а възпрепятстване на ГЕРБ и бившите "Обединени патриоти" да получат "адекватно" парламентарно представителство в следващото 46-о НС.

"Ще се пречи на ГЕРБ и на патриотите по две направления, като се търсят всякакви възможности за тяхното уязвяване", категоричен е доц. Стойчев.

По думите му комисията "Манолова" е била създадена, за да предизвика медиен скандал, а според Киряков, Радев може да назначи такова правителство, което да направи ревизия, но нямало достатъчно време за тази цел.

"След като от едната страна се води масирана медийна битка от Борисов, няма как да очакваш и от другата страна да не се проведе същата битка. Ако тръгнеш институционално - с анкетни комисии, доникъде няма да се стигне. Но ако се тръгне пропагандно, ще постигне същия ефект, какъвто постига премиерът Борисов. Слави Трифонов играе напълно противоположната роля - прави друго шоу", изтъкна политологът.

Всеки ще се бори със зъби и нокти, виждате прегрупирания - на патриотите, на тези отвън, на тези на ръба, посочи доц. Стойчев.

Голямата битка ще бъде между партиите на статуквото и партиите на протеста, завърши Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК