Скандали и поява на нов свидетел пред Комисията по ревизия

Това е най-големият зеленчукопроизводител в България - Пламен Стоименов

10.05.2021 | 19:16 Редактор: Никола Симеонов

Нов свидетел се появи внезапно пред Комисията по ревизията на управлението на кабинета "Борисов 3". Това е Павел Стоименов, най-големият зеленчукопроизводител в България. Сред неговите показания отново присъстваха сигнали за корупция, рекет, подкупи, купуване на гласове за ГЕРБ, палежи, заплашване за убийство и др.

"Бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земя, бяха ни запалени офисите, беше запалена къщата на една от нашите служители Жечка Генова. Тази жена разви диабет. Първият палеж беше 2011 г. Втория беше 2014 г. Всичко това е под явната диктовка на господин Ангелов, който контролира целия Южен регион. Лично аз гласувах за вас тази година и ви донесох 1000 гласа", заяви Стоименов. 

Точка номер едно от дневния ред на комисията се превърна в ябълката на раздора, след като ГЕРБ и останалите партии влязоха в спор дали дружеството "Автомагистрали" е способно само строи пътища или трябва да ползва подизпълнители.

"Дружеството автомагистрали ЕАД не разполага с особено количество техника и персонал за договори в такива мащаби", заяви Мая Манолова.
"Никой не си купува 100 багера или 200 самосвала, защото ще изпълнява някога такъв обект“ каза министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова. 

 Спорът опря и до закона за обществените поръчки. 

"Би следвало да има процедура, но няма конкурс, всичко се раздава на "Автомагистрали" и те решават след това", отвърна Манолова 

"Ние не сме длъжни да правим обществени поръчки, но нашите процедури се доближават на 99 процента до обществените поръчки", каза Стоян Беличев от дружеството. 

"Ние виждаме как зад една буква от закона се прикрива заобикалянето на останалите 90 процента от законодателството", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България".  

А припомнянето на стари сделки стана повод за нов скандал в залата. 

"Става дума за един Иван, който прокуратурата го разследва, и там, след този запис, излезе информация за връзка с Гинка Върбакова, да ни кажете за този запис, не ни се усмихвайте иронично, защото знаете много добре схемата, по която крадете в "Автомагистрали", каза Иво Мирчев от ДБ.

Скандал предизвика и точката за държавния ВиК холдинг. 

"Парите са отишли за погасяване на дъщерни дружества вътре в холдинга. Аз твърдя, че това е нарушение на закона за бюджета, тъй като тези пари не са дадени за погасяване на дългове", заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

"Не позволявайте да се правят внушения, поискаха се имена и да се каже кои са крадците, лъжците. Нямате основание да повишавате тона. Вие онзи ден обвинихте един човек за 100, такъв човек като вас е ограбил бъдещето на младите хора", отвърна Георги Георгиев от ГЕРБ.

В крайна сметка комисията реши материалите от днешното заседание, заедно със стенограмата, ще бъдат изпратени на всички контролни органи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК