Какво поискаха депутатите от 45-ото НС от служебния кабинет?

Назначаването му трябва да се случи заедно с разпускането на парламента и назначаването на новата ЦИК

10.05.2021 | 19:03 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев утре ще разпусне 45-ото Народно събрание и ще назначи служебен кабинет. Засега е ясно единствено, че служебният премиер ще носи костюм и вратовръзка. Въпреки това политиците вече имат своите очаквания към временното правителство. 

"Очаквам, че ще довърши работата по сигналите, които постъпиха в Комисията по ревизия", надява се Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!". 

Други пък не са толкова категорични. 

"Както са очакванията на целокупния български народ - огромни", каза Пламен Абровски от "Има такъв народ".

Засега от БСП твърдят, че техни членове няма да участват в служебното правителство. 

"Ще има ли хора от БСП в него? Не може без да има решение на Националния съвет. Няма как да има такива хора, не е логично. Няма значение дали ще бъде един или друг, важно е да отговаря на изискванията, да стои добре като премиер на републиката. Сегашният не стои добре", коментира Румен Гечев от БСП.

Според "Демократична България" (ДБ) служебното правителство ще се справи добре. 

"Много лесно ще му бъде. Достатъчно е хората да си вършат работата, да не влизат в далавери и да покажат, има доста интересни сделки на правителството на Борисов, които трябва да излязат наяве", смята Ивайло Мирчев от ДБ. 

За честността на новите избори от ГЕРБ са иронични. 

"Вие спокойни ли сте, че при един такъв кабинет, който е назначен от президента Румен Радев, че изборите ще бъдат честни? Надяваме се да са честни. Плюс това нали той има висок критерий за честността, изобщо за морал, така че съм сигурен ще се движи по своите критерии", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Назначаването на служебния кабинет трябва да се случи заедно с разпускането на парламента и назначаването на новата Централна избирателна комисия.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК