Ферма за норки и запалени къщи: Скандалът в Комисията по ревизия се разраства

Бизнесменът Пламен Стоименов с твърдения за корупция, репресия и натиск

10.05.2021 | 21:35 Редактор: Никола Симеонов

Нови обвинения в картел и рекет пред комисията за ревизия на управлението. Отново в епицентъра е собственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов. А днешното заседание на комисията, оглавявана от Мая Манолова, започна и завърши инфарктно. По-рано през деня депутатите изслушаха министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

А пред комисията се появи и нов свидетел - Павел Стоименов се представи като един от най големите зеленчукопроизводители у нас. Името му нашумя преди няколко години, когато беше направен опит да му бъде откраднат документално целият бизнес за десетки милиони левове на година с фиктивен договор за покупко-продажба. Още с влизането си в комисията Стоименов се обърна към депутатите от ГЕРБ.

"Лично аз гласувах за вас тази година и лично аз ви донесох 1000 гласа", заяви Стоименов.

Той изнесе информация за корупция, репресии и натиск, като ги обвърза отново с името на бизнесмена Иван Ангелов.

"Има един картел, който се казва Г-8, от много земеделци с главното управление на Иван Ангелов от фирма "Градус". Бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земя, бяха ни запалени офисите, беше запалена къщата на една от нашите служители - Жечка Генова", каза бизнесменът.

Комуникацията ставала чрез емисари на Ангелов, разказа Стоименов.

"Този Теньо ни каза "момчета ще намажете оловото", това нещо нас ни потресе, потресен е и този господин, който беше тук, защото е арогантен и управлява всичко", допълни той.

В комисията беше разказан и друг сигнал, относно финансови злоупотреби и политически чадър с най-голямата ферма за норки у нас, отново собственост на Ангелов.

"Информацията която предоставяме е за финансови несъответствия и закононарушение целенасочено бездействие от страна на държавните институции. Нашите сигнали са свързани с конкретно един човек, но аз също ще спомена името на Иван Ангелов. Имат печалба от 171 хиляди лева, а има огромни износи на кожи от норки БАБХ не поддържа регистър те ни казват че е само тази ферма просто може да е укриване на проходи и кухи обороти", заяви Петя Алтмирска от сдружение за защита на животните.

Преди да се разпусне Комисията по ревизия взе решение всички сигнали да бъдат предадени на компетентните институции. А Комисията по финансов надзор каза, че към момента не е открила нарушения във фирмата на Ангелов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години