Българи от Босилеград на протест: Искат отваряне на ГКПП "Олтоманци"

Хората са принудени да пътуват около 300 км за да влязат в България

05.05.2021 | 19:53 Редактор: Десислава Атанасова

Граждани от Босилеград настояха за промяна в Заповедта на Здравното министерство от края на април, с която българи и сърби не се допускат да преминават граничния пункт.

Вече четвърти месец гражданите с отрицателен PCR или антигенен тест, ваксинираните и преболедували Ковид – 19 са принудени да пътуват около 300 км до граничен пункт "Калотина“, за да влязат в България.

"Само България не пуска своето малцинство да влезе – ето тука сме на 10 км от България, и тя най- жестоко така ни наказва. Ще съдим министъра на здравеопазването, защото издава такива античовешки мерки", оплака се Радко Стоянчов.

В момента, в България могат да влизат транзитно преминаващи, ученици и хора с договор за работа, които имат двойно гражданство.

"Това няма общо с медицинските мерки, защото те не ограничиха заболяването, нито в България, нито нас ни опазиха, нито тука вие се опазихте от това – заболяването е от двете страни на границата", категоричен е Иван Николов.

Босилеградчани са изготвили петиция с подписите на  повече от 1300 човека, изпратили са писма до Здравното министерство и омбудсмана, за отваряне на пункта, но досега няма резултат.

"Ние ежедневно ще бъдем тук и просто няма да спрем, докато не се променят нещата – вече е писано на всички. Това е може би последен опит, с който искаме да дръпнем вниманието на тези, които взимат решенията и в най-скоро време да направят това, което трябва да направят", каза Александър Димитров.

В района около границата живеят повече от 5 хиляди души.  Те са категорични, че ще продължат с протестите до пълното отваряне на граничния пункт.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК