Отиваме на избори: БСП върна мандата, Радев насрочва вота за 11 юли

Президентът призова партиите да преосмислят своите приоритети и поведение

05.05.2021 | 11:23 Редактор: Здравко Черкезов

БСП върна на секундата на президента Румен Радев получения мандат за съставяне на правителство. По този начин отиваме на предсрочни парламентарни избори, които по всяка вероятност ще се проведат на 11 юли.

"Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши важни за страната въпроси. Подадохме ръка на втората парламентарно представена партия. Уви, тази ръка не беше приета. Ясно е, че няма обективна възможност да съставим правителство. Националният съвет взе своето решение - получавайки мандата, веднага да го върнем", заяви лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова, след като получи мандата.

"Разбирам вашите мотиви, както и тези на "Има такъв народ". Ясно е, че вървим към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори", каза от своя страна президентът.

Радев призова партиите да преосмислят своите приоритети и поведение, както и да потърсят единодействие по темите възстановяване на демократичните институции, върховенство на закона, борба с пандемията и бедността.

"На 7 май от 9:00 ч. ще изслушам кандидатите на партиите (за новосформираната Централна избирателна комисия, бел. ред). Очаквам указът да бъде обнародван на 12 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. Очертава се изборите да са на 11 юли", обяви президентът.

Радев изрази опасения, че ако и след предсрочните парламентарни избори не се състави правителство, България може да влезе в конституционна криза

"Предстоят ни нови напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на демократичния процес. Трябва стабилност, за да избегнем хаоса от предстоящите избори. Затова е и моето решение новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на НС и с указа за насрочване на нови парламентарни избори", посочи държавният глава. 

"Имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията в предишното правителство", каза Радев. 

След близо едночасова среща с президента, от БСП уточниха, че не са обсъждани имена за служебния кабинет.

Нинова обясни провала в опитите за съставяне на правителство с парламентарен егоизъм и жажда за повече гласове на следващи избори.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 2 години
МОЖЕ ДА Е ЗА ДОБРО . ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Определено има конспирация,но каква е тя...само че има много голема вероятност да влезем в конституционна криза и тогава к'во ше пра'им?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Тая Корнелия е голяма мижитурка Сигнализирай за неуместен коментар