България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социалист: Протегнахме ръка към ИТН, но се отметнаха от приоритета за махане на ГЕРБ

Ще подобрим значително резултата на БСП на изборите, заяви Христо Проданов

05.05.2021 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

От БСП обявиха, че ще върнат мандата за съставяне на правителство и ще дадат възможност за професионален служебен кабинет на президента Румен Радев.

"Обсъдихме няколко варианта - да предложим партийно правителство, да предложим правителство на експертна основа или да върнем мандата. Съдейки по заявките на останалите партии, беше невъзможно да се тръгне към вариант за правителство. Решихме да не бавим повече, да върнем мандата и да не оставяме допълнително Бойко Борисов на власт", обясни зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, след заявките на партиите, обявили се срещу ГЕРБ, е било невъзможно те да подкрепят БСП за кабинет. Поради тази причина не бивало да бавят връщането на мандата.

"Протегнахме ръка към "Има такъв народ" и казахме, че Слави Трифонов може да разчита на нашата подкрепа по определени политически позиции. Явно приоритетите им за махане на ГЕРБ от власт са се променили. Не мога да си обясня защо не поеха тази отговорност, която заявяваха преди изборите", заяви Проданов в "България сутрин".

Той е на мнение, че по-малките политически играчи не са появили политическа зрялост, а е имало условия в 45-ото НС да бъде съставено правителство извън ГЕРБ и ДПС.

А при влизане на същите партии в следващия парламент, ситуацията отново ще бъде доста сложа, смята Проданов, който обаче очаква разместване на пластовете след предсрочните избори.

"Ще направим всичко възможно да подобрим значително резултата си. Представянето на БСП беше много слабо, загуба на изборите. Цялото Изпълнително бюро на БСП подаде оставка", подчерта социалистът.

Христо Проданов не смята, че при задаващи се предсрочни избори е трябвало БСП да избира и нов партиен лидер. Той очаква ръст в резултата на БСП на вота, който най-вероятно ще бъде на 11 или 18 юли.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Протестира от ИТН
преди 2 години
Токсична и крадлива партия сте, дори повече от Герб и ДПС взети заедно. Сигнализирай за неуместен коментар