БХРА: Туристическият бранш е в безтегловност, властите да реагират незабавно

От асоциацията излязоха с категорична позиция

04.05.2021 | 18:30 Редактор: Десислава Атанасова
БХРА: Туристическият бранш е в безтегловност, властите да реагират незабавно

Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, категоричен е председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Несигурността и липсата на предвидимост вкараха бизнеса почти в безтегловност, обясни той. И допълни, че резултатите от тежката кризисна ситуация, с която продължава да се бори секторът, са били най-видими за Великден. За разлика от летата преди кризата едва по 2-3 хотела посрещнаха гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като Слънчев бряг, Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена, обясни той.

"Властите трябва да реагират незабавно и да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през това лято, защото това е един от основните пазари, на които разчитаха хотелиери, входящи туроператори и екскурзоводи. В противен случай не можем да очакваме руснаци през това лято", пишат от БХРА. 

Щерев припомни и отказаните чартъри от Великобритания, както и спирането на чартърните полети към България поне до края юни от Германия. Отливът от страна на основни туристически пазари е изключително притеснителен, подчерта и почетният председател на БХРА Благой Рагин. Сезонът е пред провал, притеснява се един от доайените на туризма.

"За да оцелеят колегите започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще", категоричен е Георги Щерев.

"И допълни, че при цени почти на себестойност или дори под нея, без пазарната логика и подчинени единствено на битката за оцеляване, няма как да се предостави качествена услуга. 

Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май.  А обещаната помощ на туроператорите за средства, с които да се разплатят със своите клиенти, както и мерките за подпомагане на екскурзоводите не са завършени, обясниха от бранша.

"Подобни бюрократични неуредици и липса на съгласуваност при работата на различни ведомства са причина и за една част от проблемите пред бизнеса, които с малко повече старание и комуникация, можеха да бъдат избегнати", каза Налбантов.

Точно затова според тях, президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора.

От БХРА все пак се надяват, че в кризисен за туризма момент президентът ще намери решение и управление, което да работи в интерес на един от основните сектори на българската икономика, а човекът, който ще поеме временно сектора няма да се учи и упражнява върху съдбите на хилядите заети.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК