БХРА: Спешно трябва да започнем да издаваме визи на руски туристи

"Бездействието на външно министерство може да се окаже фатално за целия туристически сектор", твърдят от организацията

13.04.2021 | 12:54 Редактор: Десислава Атанасова
БХРА: Спешно трябва да започнем да издаваме визи на руски туристи

България трябва незабавно и спешно да започне да издава визи на руски туристи, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Само преди часове от Руската федерация обявиха, че спират за неопределено време полетите до Турция заради увеличените случаи на Ковид-19 в страната.

"А именно към морски почивки в южната ни съседка се бяха насочили основната част от руските туристи. И след като тази дестинация става поне временно недостъпна за тях, логично е веднага да потърсят алтернатива за вече планираните си ваканции", обясни председателят на БХРА Георги Щерев. 

Според организацията, "колкото и Господ за пореден път да ни доказва, че е българин и да прави всичко възможно да спаси летния туристически сезон на България, не бива да забравяме, че “той дава, но в кошара не вкарва".

"И в този случай бездействието на външно министерство може да се окаже фатално за целия туристически сектор. Не започнат ли спешно и веднага да се издават входящи визи на руските туристи в България, отново няма да успеем да се възползва от ситуацията. Защото конкурентите ни като Кипър и Египет не спят и вече издават визи на руските туристи", обясниха от БХРА.

От организацията подчертаха и че икономически не е сега моментът външно министерство да прави политика и да се опитва да показва мускули чрез остри изказвания срещу Руската федерация, защото това е пагубно за икономиката ни. А без икономика няма политика. 

На първо място незабавно трябва да започнат да се издават визи. При това трябва да се случва светкавично, а експресното издаване на документи да не е по-скъпо, а на една е съща цена като обикновената поръчка. Предвид, че се очаква сезонът, доколкото въобще има такъв, да се движи от резервациите в последния момент, това е от изключително значение. Трябва да се има предвид, че повечето Шенгенски визи на руските туристи вече са изтекли заради блокираните от пандемията пътувания, така че за да дойдат у нас са им необходими визи, издадени специално за България", настояват от организацията.

Важно е и да се изпрати още 1 туристически представител в Русия. Както и да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с български такива, подчертават от БХРА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК