БХРА ядоса концесионерите: Безплатни чадъри и шезлонги поне за 3 г.

От бранша разчитат най-вече на по-близки дестинации

01.04.2021 | 20:30 Редактор: Десислава Атанасова

Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни, поне през следващите 3 години, за да се помогне на най-засегнатия от кризата сектор на икономиката – туризмът. За това настояха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до премиера и до министъра на туризма. 

Предложението на хотелиерите чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни ядоса концесионери на плажове.

"Редно е вече да престане това разни хора и институции да се упражняват на наш гръб и натрупаните проблеми в туризма не бива да бъдат само за наша сметка", заяви един от концесионерите на плаж - Николай Димитров.

Концесионерът казва, че дори през тези три години държавата да опрости таксата, няма откъде да се формират приходи за останалите дейности.

"Наемът не е най-големият разход по плажа. Основните разходи са дейностите по обезопасяването - говоря за спасители, за медицински екип, за оборудване на реанимационен пункт", допълва Димитров.

Хотелиерите в Слънчев бряг не считат, че безплатните чадъри и шезлонги е адекватна мярка за оцеляване на летния туризъм.  Този хотел е почти резервиран  за лятото, но не е ясно колко от тези туристи всъщност ще дойдат.

"Трудно е с PCR-ите, ако се освободи за Европа, защото сега е пълно глупост тука отпускаме, там освобождаваме. С тези скъпи PCR-и едно семейство да плаща 500-1000 лв. дори да му плащаме ние да стои на чадъра няма да стане, няма да дойдат", заяви хотелиерът Румен Мончев.
 

От бранша допълниха още, че разчитат на по-близки дестинации. А във ваканционните комплекси около Бургас резервации за майските празници няма. 

"При динамиката на пандемията хората ги е страх да направят резервация, а и никой не знае какво ще бъде положението май месец. Резервации при нас няма", заяви Хубена Генчева, управител на ваканционен комплекс.

В Слънчев бряг все пак се надяват румънските туристи, които очакват в началото на май, да не откажат резервациите, както направиха това летовници от Израел, които очакваха в курорта в края на март.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
123
преди 3 години
Минала година в Равда се плащаше сутрин и следобяд за чадър. Не се наядоха тия концесионери. А плажът изобщо не се почистваше. И как да се почисти, като шезлонгите и чадърите са наблъскани по целия плаж. Сигнализирай за неуместен коментар