Борисов: Пак няма да направят правителство, ще изтекат десетки милиони на данъкоплатеца

Проблем, според първата политическа сила, се оказва и задължителното машинно гласуване

03.05.2021 | 13:45 Редактор: Жаклина Иванова

Бойко Борисов и ГЕРБ разкритикуваха остро приетите промени в Изборния кодекс. Премиерът в оставка заподозря, че те са с цел да обслужат президента Румен Радев и прогнозира, че дори и да се стигне до предсрочни избори, няма да може да се състави ново правителство.

Според Борисов, новият парламент неслучайно се е захванал първо с ремонта на изборните правила. Премиерът в оставка беше категоричен, че приетите текстове са противоречиви, с много въпросителни, но с ясна цел. 

"На Разпети петък да приемеш закон за три дни. Целта беше една-единствена - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. И тук е големият парадокс – ЦИК се назначава от Радев, само че парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направи методология. Сиреч, сега той какво ще прави?", коментира Борисов.

Премиерът в оставка подчерта, че някои от промените са абсурдни и противоречат на всички законови правила. Като видеонаблюдението, например. 

"Видеонаблюдение ще има при възможност, ама кой ще определи тази възможност? Още десетки милиони левова на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на кандидат- президента Радев", добави още той. 

Критики към новия Изборен закон отправиха и част от партийните членове на ГЕРБ. 

"Никога досега не се е случвало за една нощ да се приема кодекс, в случая изборен, и той да бъде обнародван с дата по-ранна от деня на приемане и оповестяване в Държавен вестник.  Всяко нещо, направено на Разпети петък, има кой да го съди", отбеляза Десислава Атанасова. 

Проблем, според първата политическа сила, се оказва и задължителното машинно гласуване, както и фирмата доставчик на хардуера.  

"Тази фирма е дарител на "Да, България“ – четете и вижте, то си се вижда", добави Борисов. 

Депутатът от "Да, България“ Ивайло Мирчев определи думите на Борисов като лъжа. А премиерът в оставка заподозря, че част от партиите участват в задкулисни договорки с ясна цел.

"Не може уважаемата г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщаме мандата, защото Борисов продължава да управлява. Повече от месец мина, да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само, за да обслужи кандидат-президента Радев", подчерта Борисов.

Реакцията от страна на БСП не закъсня. Във Facebook профила си Корнелия Нинова посъветва премиера да не се занимава с решенията на левицата. И допълни, че всеки ден протакане осигурява време на правителството на Борисов да харчи безконтролно пари от държавния бюджет.

Премиерът коментира и че все още партията не е готова да излъчи членове на ЦИК, тъй като липсва ясна методика. Борисов беше категоричен, че със сигурност няма да е партийният кандидат за президентските избори. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
пак заплахи
преди 2 години
Не ни плашете, г-н Борисов! И без вас, и без ГЕРБ ще изгрее слънцето... Вашата партия колко милиони на данъкоплатците прахосва всеки ден, от както сте на власт? Колко милиарда европейски средства бяха "усвоени" от партийни фирми и другари? Апартаменти, "къщи за тъщи", тераси, няколко самолета на безумни цени.... Сигнализирай за неуместен коментар