В очакване на предсрочни парламентарни избори: Има ли риск за изборния процес?

Има и притеснения за машинното гласуване

29.04.2021 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Новите изборни правила предизвикаха сериозен дебат сред политиците. Има ли риск за изборния процес и то в очакване на предсрочни парламентарни избори? 

"В механиката има един железен принцип - колкото е по-сложен един механизъм, толкова е по-вероятно да се счупи", каза бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Същият е принципът и при изборния закон, според него.

Не вижда и нищо лошо Централната избирателна комисия да се назначава от президента, но трябва да се внимава.

"Защото предстоят и президентски избори, ако същата ЦИК организира и президентските избори, тогава ще се постави сянка на съмнение", допълни той.

Според експертите намаляването на членовете на комисията по-скоро ще затрудни изборния процес. 

"Това са едни комисари и едни хора, които решават с вдигане на ръка, но те са същите хора, които пишат писма, които правят проучвания. ЦИК няма изградените необходими звена, за да може да прилага всички тези промени", коментира зам.-председателят на ОС ЦИК Румяна Денчева.

Има и притеснения за машинното гласуване, което остава без алтернатива в повечето избирателни секции. 

"Има опасност да се случи голяма беля. Ще има едно искане до КС за обявяване на изборите, а не на избора на един народен представител за незаконосъобразни и тук КС ще има основание да постанови повтаряне на избора", допълни Киров.

Осигуряването на машини за изборния процес зад граница също ще се окаже трудна задача. Неясен остава и т.нар. район "Чужбина".

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК