България е на 38-мо място в световната класация за равенство на половете

Разликата между половете в политическото овластяване остава най-голямата между четирите изследвани области

28.04.2021 | 17:47 Редактор: Жаклина Иванова
България е на 38-мо място в световната класация за равенство на половете

България се изкачва с 11 позиции в световна класация за равенство на половете, изготвена от Световния икономически форум. Страната ни заема 38-мо място тази година от общо 156 държави, включени в индекса, с оценка от 0,746 при минимална оценка 0 и максимална 1 точка.

Глобалният индекс за различията между половете определя динамиката при разликите, основани на пола, в четири ключови измерения - икономическо участие и възможности, постижения в образованието, здраве и оцеляване и политическо овластяване, като проследява напредъка към запълване на тези пропуски във времето.

Данните показват, че извънредната ситуация в здравеопазването и свързаният с това икономически спад са засегнали жените по-силно, отколкото мъжете. Отделно неравенства, които са считани за преодолени, отново се връщат на сцената, посочват от Световния икономически форум.

Най-голяма крачка назад правят големите страни. Ако сегашната динамика се запази, ще са необходими 135,6 години, за да се преодолее разликата между половете в световен мащаб.

Страната ни е на 41-во място в света по икономическо участие и възможности за жените, но на 82-ро по образование. По критерия здравеопазване и оцеляване България е на 34-то място, а по политическо овластяване се класира на 52-ро.

Разликата между половете в политическото овластяване остава най-голямата измежду четирите изследвани области. В 156-те страни, обхванати от индекса, жените представляват само 26,1% от около 35 500 парламентарни места и едва 22,6% от над 3400 министри по света. Към 15 януари 2021 г. в 81 държави никога не е имало жена държавен глава. При сегашните темпове на напредък Световният икономически форум изчислява, че ще са необходими 145,5 години, за да се постигне равенство между половете в политиката.

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК