ООН: Коронакризата забавя равенството между половете

Напредъкът към равни права за жените остава непостижим, заяви Антониу Гутериш

21.10.2020 | 15:29 Редактор: Георги Камарашев
ООН: Коронакризата забавя равенството между половете

Коронакризата заплашва да забави напредъка към равенство между половете - процес, който и без това пълзи със скоростта на охлюв, обяви ООН.

Според доклада "Жените на света 2020" насилието, основано на пола, неравенството на работното място и участието на жените в политическо лидерство са почти толкова лоши, колкото преди 25 години, съобщи БГНЕС.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че са постигнати незадоволителни резултати в образованието и намаляването на майчината смъртност, откакто 189 членове на ООН се ангажираха да защитават правата на жените на конференцията през 1995 г. в Пекин.

"Напредъкът към еднаква власт и равни права за жените остава непостижим. Нито една държава не е постигнала равенство между половете и кризата с Ковид-19 заплашва да застраши ограничения напредък, който е постигнат", подчерта той.

В изявлението на ООН се казва още, че както момичетата, така и момчетата имат еднаква вероятност да посещават начално и средно училище, но въпреки че много жени се записват да следват висше образование, по-малко от половината получават работа.

Това, както беше отбелязано, означава, че разликата е същата като през 1995 г.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК