Обрат: Ваксината за Ковид-19 няма да е задължителна

Целта на здравните власти е да достигнем 75% ваксинирани

27.04.2021 | 17:55 Редактор: Здравко Черкезов

Ваксината за Ковид-19 няма да бъде задължителна. Българските здравни власти опровергаха появилите се по-рано информации, че се обсъжда задължителна имунизация. Стана ясно още, че тази година традиционните противогрипни ваксини ще бъдат подсилени.

Държавата осигурява ресурс за противогрипни ваксини, задават се нови 4 вируса, един от тях разновидност на свинския грип. Приоритетно ще се ваксинират възрастните хора над 65 г. 

"Целта ни е следващият сезон - този, който идва на есен, е да достигнем 10%. Така всички хора над 65 г. да имат достъп до ваксината", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Ваксинацията за Ковид-19 трябва да продължи, но не се предвижда да стане задължителна, увери доц. д-р Кунчев след разпространена информация, че ще бъде включена в задължителния имунизационен календар. 

"Техническа грешка. Ваксината за Ковид-19 ще бъде част от препоръчителния календар. Варицелната ваксина ще влезе в задължителния имунизационен календар", посочи главният държавен здравен инспектор.

Целта на здравните власти е да достигнем 75% ваксинирани срещу Ковид-19.

"Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот“, увери доц. д-р Кунчев.

Коронавирусът е заличил гриповете от тип А и Б. Според данни на Националната референтна лаборатория няма регистриран нито един случай на заразите през изминалия грипен сезон.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК