Мерките в храмовете на Цветница и Великден - задължително с маски и на дистанция

Нормалността в църквите се завръща, категорични са свещениците

23.04.2021 | 14:05 Редактор: Здравко Черкезов

Задължителна дистанция и маски са противоепидемичните мерките в храмовете за предстоящите празници - Цветница и Великден. Допълнителни ограничения засега не се предвиждат. Рилският манастир тази година отново ще позволи на миряните да нощуват в него, но при спазване на правилата.

Този Великден нормалността в църквите се завръща, категорични са свещениците. 

"Ще си го направим празника в цялата пълнота. Лазаровден ще започне тържеството в нормалния си ред. Цветница, Връбица на следващия ден. Миналата година беше забранено да се раздава върба, но тази година ще бъдат раздавани върбови осветени клонки", увери отец Петър от храм "Въведение Богородично" - Благоевград.

Все пак мерки ще има. В църквата в Благоевград спазването на дистанция и носенето на маски ще е задължително както в храма, така и извън него при струпване на хора. 

"Също ние, свещениците, когато видим такова нещо, просто апелираме хората да спазват съответната дистанция и разстояние между тях. Наистина живеем в едно особено време и отговорността за здравето на всеки един от нас, особено на ближния, който е до нас, е и наша отговорност", категоричен е отец Петър.

В Рилския манастир също са готови за празниците. В обителта хора без маски няма да бъдат допускани, а иконите и храмът ще се дезинфекцират периодично. Този Великден нощувките в храма ще бъдат позволени.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК