Сирени вместо празник: Медици почетоха колегите си, загубили битката с Ковид-19

Лекарите в цялата страна сведоха глави в памет на своите колеги

07.04.2021 | 18:50 Редактор: Жаклина Иванова

Поглед към Деня на лекарите, към натовареното ежедневие, безсънните нощи и смисъла на живот, отдаден на хората. Александра Иванова и Теодора Георгиева прекараха по един ден с екип на Спешна помощ и в кабинета на един личен лекар. 

В деня на здравето медици в цялата страна сведоха глави в памет на своите колеги, които изгубиха битката с Ковид-19, спасявайки животи. И на празника си всички медици работят. 

"Най-тъжният 7 април, не поради факта, че няма да имаме банкет, а заради това, че загубихме много медицински работници. Само при нас те са 9, до колкото разбрах, те са над 120 като бройка, което е много жалко. За съжаление тези хора няма повече да празнуват нито със семействата си, нито с колеги, нито с приятели. За съжаление, в битката да защитят и спасят човешки животи, загубиха най-основната - със своя собствен", сподели лекарят в Спешна помощ д-р Кристина Манчева. 

"Днес от сутринта имаме само адреси с Ковид-19 - дали са доказани, дали ги доказваме на място", коментира още тя. 

Вирусът не подминава и нея. След 5-дневно лечение у дома, се налага да постъпи в болница, където се бори с вируса 7 дни.

"Не съм си мислила да се откажа, но толкова зле се чувствах, че накрая си казах- каквото е писано - това да стане", допълни медикът.

Заедно с лекарите в битката с вируса са всички санитари, медицински сестри и шофьори на линейки. Руди Фергус е с австрийски корени, за него да бъде шофьор на линейка е призвание. 
"Честно казано, започнах случайно, но това ми беше една от детските мечти", сподели той.

С увеличаването на случаите на Ковид-19 сигналите към Спешната помощ зачестяват, линейките летят, но се случва да закъсняват за адреси.

Екипът получава поредния сигнал и отива да помогне на млад мъж със силен кръвоизлив. Д-р Манчева превързва крака на ранения пациент, но се налага да го откарат в болница. Мъжът остава в лечебното заведение, медикът и Руди Фергуц тръгват към следващия адрес. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК