Християни и мюсюлмани построиха заедно нов храм в Черковна

Ние не сме се делили никога, посочи председателят на Инициативния комитет

28.12.2020 | 19:40 Редактор: Юлия Христова

Навръх вчерашния Стефановден в дуловското село Черковна врати отвори нов православен храм – "Свети Архангел Михаил". Християни и мюсюлмани заедно участваха и в построяването, и в осветяването. 

Старият храм в село Черковна е изграден от прът и кал през 1903 година и просъществува до 70-те години на миналия век. През 2008 година Донка Тодорова случайно намира нотариалните документи на старата църква и земята под нея, принадлежащи на Доростолската епархия.

"Оттогава моята идея се роди вътре в душата ми, в сърцето ми, исках я – моята църква, от баба, когато ме е носила. Аз съм родена в това село – исках я да се случи, да я има, да я възстановим. И така тръгнах", разказа Донка Тодорова, която е председател на Инициативния комитет за построяването на храма.

А желаещи да помогнат не липсват – дори и хора, които не са свързани със селото. 

"След Стефан Иванов дойде д-р Тодор Тодоров – той направи всичко възможно тази църква да я има. Много дарители, много спонсори, съмишленици, кой с труд, кой с пари - факт е - днес  я освещаваме", допълни Донка.

"В дни като този - на световна икономическа и здравна криза, повече нужда имаме да се обърнем към Бог. Това е моята мотивация да започна да правя храма", обясни дарителят Тодор Тодоров.

А молитвата на Донка Тодорова е за всички – и за християни, и за мюсюлмани, тъй като в Черковна те от столетия живеят в разбирателство.

"Ние не сме се делили никога, тук сме се учили в това училище - мюсюлмани и християни, заедно ми помагаха, строителите, които построиха тази църква са мюсюлмани", допълни жената.

За щастие, цялата утвар и иконите от предишния храм са запазени с опис и скоро ще заемат мястото си в новата църква "Свети Архангел Михаил".

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК