Кабинет ще има от третия път - с мандат на "Изправи се! Мутри вън!"?

Втората партия обикновено не е в кондиция да направи правителство, смята доц. Стойчо Стойчев

22.04.2021 | 21:37 Редактор: Никола Симеонов

Ако ГЕРБ върне мандата за съставяне на правителство, а втората политическа сила на изборите - "Има такъв народ", също не успее да предложи проектокабинет, президентът Румен Радев ще връчи мандата на трета партия - по негов избор.

"Ще се сформира кабинет от третия път, каквато е практиката в България от известно време. Втората партия обикновено не се чувства в кондиция да направи правителство", заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му президентът би трябвало да избере партията с най-големи шансове. 

"Предполагам, че най-малката парламентарна група ще получи мандат и ще го реализира - "Изправи се! Мутри вън!". За старите партии е изключително удобно малка партия да е на преден план, управлението ще е тежко и с много негативи", заяви доц. Стойчев. 

Той смята, че "Има такъв народ" се надяват на успех по-скоро на бъдещи избори, а Мая Манолова е готова да се жертва. 

"Въпреки всичките скандали, партиите ще търсят реализация на мандата. Опитват да се прескочат лятото и президентските избори и да се направят нови парламентарни избори догодина", добави политологът пред Bulgaria ON AIR. 

И уточни, че "Изправи се! Мутри вън!" могат да очакват подкрепа от "Демократична България" и "Има такъв народ", както и от част от БСП и ДПС. 

"Всеки си прави сметките в момента, те не искат да носят отговорността за едно бъдещо правителство, но искат да бъдат в него. Президентът има голяма инициатива в това отношение - той сега трябва да бъде архитект на новата коалиция, както Първанов беше на Тройната коалиция", каза още доц. Стойчев.

Политологът смята, че сценаристите на Слави Трифонов "като горди хулигани седят и гледат лошо и нищо не казват". 

"Повечето хора, които са гласували за тях, не се интересуват от политика. Така че тяхното поведение не е нужно да отговаря на класическия политически модел", заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Олеле
преди 2 години