Ремонтират джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил: След реставрация става музей

През февруари комисията по бедствия и аварии отпусна 140 хил. лв. за целта

20.04.2021 | 20:02 Редактор: Юлия Христова

Започва спешен ремонт на джамията "Фатих Мехмед" в центъра на Кюстендил. Храмът е обявен за паметник на културата, но се руши от десетилетия.

Построена през 15 век, джамията носи безмилостния белег на времето. Въпреки архитектурната си стойност, храмът става все по-опасен за преминаващите.

"Трябва да се обезопаси според мене, имаше преди няколко години бяха падали някакви предмети от нея добре, че не беше станало инцидент", посочи Милен Николов.

За последно джамията е укрепвана през миналия век.

"През тези 40-50 десетилетия са правени различни, за съжаление не докрай завършени, опита за нейното запазване, консервиране и реставриране. Минарето на джамията, което дори и в този вид се вижда и впечатлява, се сочи за един от най-хубавите примери за османска култура и архитектура", обясни Валентин Дебочицки от РИМ в Кюстендил.

След като през февруари комисията по бедствия и аварии отпусна 140 хил. лв. за спешен ремонт на рушащото се минаре и предверие, днес в джамията започват проучвания. Предполага се, че под храма минава минерална вода, която подкопава основите и за пълното и възстановяване ще са нужни още пари, извън аварийно отпуснатите и по друг проект.

"Тя се намира на доста невралгично място в централната част на град Кюстендил и на самата граница на националния археологически резерват Пауталия-Велбъжд, тъй като единият край на джамията буквално е издигнат върху южната крепостна стена на антична Пауталия построена през 2-3 век", каза Дебочицки.

След ремонта и цялостното възстановяване се очаква джамията да заработи като музей. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК