След дигитален гаф - граждани редактираха Плана за възстановяване и устойчивост

При качване на файловете в Google Drive явно възможността за редактирането не е била заключена

19.04.2021 | 17:33 Редактор: Десислава Атанасова
След дигитален гаф - граждани редактираха Плана за възстановяване и устойчивост

Дигитален гаф с Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябваше да бъде представен в пленарна зала миналата седмица, позволи на десетки българи да влязат във файловете на документа и да го редактират.

Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен документ, чиято цел е да извади страната от икономическата и социалната криза, породена от Ковид19 пандемията. С него трябва да се разпределят 12 млрд. лв. за икономиката на България от ЕС, а той трябва да бъде представен пред Европейската комисия до края на месеца.

При качване на файловете в Google Drive явно възможността за редактирането им от потребители не е била заключена. В продължение на часове можеше да се променя от всеки потребител. Линковете бяха публични и въведени в таблиците, които са публикувани към третата версия на плана от 16.04.2021 г. След като стана ясно, че онлайн потребителите са получили безпрепятствен достъп, повечето от папките бяха изтрити, съобщава БГНЕС.

Няколко часа на различни хора им бе дадена възможност да попълват документите с точки като "Да не превръщаме официален документ в чат", "Джипко Бибитков", "Съд и затвор, мутри!“ и "Продавам две джанти". Следват "Локо София!“, "Ходете пеш!“, "Оправихме я тая стратегия най-накрая!“ и „Абе, кога се пръска със син камък, че да не изпусна срока?“.

До полетата за "Чуждестранна икономическа подкрепа“, "Отбрана“ и "Зелена енергия“, залегнали в плана, се виждаха линкове от YouTube с български песни.

В папка инструкции с големи букви бе изписано "Пълна некомпетентност!“.

След установяване на грешката в информационната сигурност, възможностите за редакция в плана бяха заключени.

Много експерти като цяло коментираха, че гаф е самият факт, че за публикуването на такива документи са използвани платформи като Google Drive, при условие, че правителството е изхарчило сериозни средства за дигитализация на управлението.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК