Експерт: Планът за възстановяване трябва да бъде внесен в Брюксел в срок

Първите средства по него може да получим до края на годината, заяви Любослав Костов

18.04.2021 | 15:50 Редактор: Жаклина Иванова

"Планът за възстановяване и устойчивост да бъде изпратен в Брюксел в договорения срок - до 30 април, за да може да мине на Съвет през юни и да получим по-бързо първите средства по него", призова експертът на КНСБ Любослав Костов в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че ако го внесем в срок, първите средства по него може да получим до края на годината. 

"Имаме дефицит 650 милиона само за месец март, не за тримесечието, представете си ако така го караме всеки месец. Затова смятаме, че средствата трябва да дойдат максимално рано," подчерта още Костов.

Той коментира, че в плана няма стратегии за демографската криза, както и, че прекалено малко пари са отделени за дигитални умения - 200 милиона, които ще стигнат за 500 000 заети, което една шеста от цялата заетост. 

"Всички политически партии обещаха над 2000 лв средна работна заплата. В нашия Меморандум сме заложили 2400 лв средна работна заплата до 2025 година. Смятам, че това е основа за разговор как този план ще помогне това да се постигне," сподели експертът на КНСБ във връзка с поисканите срещи с парламентарно представени политически сили в 45-тото НС.

Костов е категоричен, че настояваните допълнения към плана не са причина обаче той да не се внесе в ЕК в срока до 30 април.

"Ако питате ЕК тя винаги е склонна да ни изчака, но това надали е в наш интерес," смята експертът.

Снимка: Bloomberg.com

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК