Парите за възстановяване от Европа: Възможно ли е да ги изгубим?

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината

16.04.2021 | 21:52 Редактор: Юлия Христова

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината. Те настояват за надграждане на Националния план за възстановяване и устойчивост и изразяват притеснение дали ще бъде представен в срок. 

Едни от най-важните въпроси към новите управляващи са дали ще продължат мерките за подкрепа и предвиждат ли се нови такива. А датата 30 април е от решаващо значение. 

Ако планът се представи в срок обаче, парите могат да дойдат още през юли. Те ще бъдат изключително важни за  удължаването на антикризисните мерки. Причината- първото тримесечие на тази година бюджетът ни отчита дефицит - над 650 млн. лв. За последно такава дупка в хазната е имало през 2014-та. 

"До момента, това което българското законодателство и бюджет е уредило е такава подкрепа до края на месец май", каза Васил Велев от АИКБ.

По време на пандемията някои работодатели освободиха голяма част от персонала си. Без мерките за подпомагане на бизнеса обаче, има риск да изгубят още кадри. Затова настояват да бъдат удължени. 

Според синдикатите е нужно страната ни да се възползва максимално и от четирите милиарда и половина под формата на заеми, които са достъпни по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

"Нисколихвени дългосрочни, 30 годишни заеми, на които имаме право. В това предложение, което беше внесено в Народното събрание се говори само за грантовете по различните направление, а за заемите нищо", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. 
 
Необходими са поне милиард и половина лева, с които да преструктурираме вътрешните си програми за подкрепа, казва той. 

"Не е задължително взети заемни средства да бъдат давани заемно на бенефициентите, те могат да бъдат заем на държавата, но грант за бенефициента- фирмата, човека, домакинството", допълни Димитров.

Бизнес и синдикати са категорични - темата е надпартийна и настояват за незабавни срещи с всички парламентарно представени партии. Целта - обществен консенсус и внасяне на националния план навреме. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК