България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колко пари очакваме от Европа и как да не ги изгубим?

България ще получи директно 6 милиарда по единия от плановете, каза Любов Панайотова

16.04.2021 | 08:24 Редактор: Жаклина Иванова

Как да не изгубим парите от Европа? Има ли опасност планът за възстановяване да не може да бъде изпълнен?

"Много пари ще влязат в България от Европа. В този 7-годишен период, който сега се очертава и ще бъде третият за нас, ще дойдат най-много средства, които се предвиждат. Освен в многогодишната финансова рамка, която е над 1 трилион, Комисията във връзка с пандемията и излизането от кризите даде един много солиден пакет, близо 700 милиарда. Тези средства да бъдат разпределени между страните", заяви в студиото на "България сутрин" директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова. 

Тя допълни, че от тези 700 милиарда България ще получи директно 6 милиарда по единия от плановете, като същевременно ще има натрупване. И подчерта, че има няколко елемента, които са за иновации и за устойчивия преход, който трябва да бъде от зелената икономика.

"Механизмът се предвижда да работи до 2024 година, тоест да бъде усвоен, за да има някакъв ефект. Последните две години бяха пагубни, затова се натъртва толкова тази дата - 30 април - всички страни членки, които забавят плановете си за възстановяване, могат да се надяват на някакви средства едва есента. Ако планът е завършен и се предостави в срок 30 април, парите могат да дойдат още юли", коментира Панайотова пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

Тя посочи, че 4-те основни стълба, които са главните ни цели, са иновативна България, "зелена" България, справедлива България и свързана България. 

"Към тези 4 стълба, както са наречени в Националния план, има пакет проекти - около 50, които са с готовност да започнат веднага да получават средства", добави Панайотова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

И отбеляза, че депутатите трябва да прегледат проектите, тъй като някои от тях могат да бъдат променени или заменени. 

"Хубаво е Народното събрание да има някакво отношение за приоритетите в страната следващите 7 години. И те да не бъдат замазвани", заяви тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК