Хиляди европейци получават средства, макар и да не работят от години

Германия, Франция и Великобритания изплащат милиони на служители, за да останат у дома

11.03.2021 | 22:35 Редактор: Юлия Христова
Хиляди европейци получават средства, макар и да не работят от години

Правителствата в Германия, Франция и Великобритания изплащат милиони на служителите, за да останат по домовете си, докато Европа се бори с коронавирусната пандемия, пише The Wall Street Journal.

Чрез изплащането на заплатите на служителите държавите се надяват да ги запазят на пазара на труда, докато здравната и икономическа криза отшуми, за да може бизнесът да се възстанови по-бързо. Политиките също така отразяват усилията на Европа да се избегнат социалните щети от масовите съкращения.

Италия прави това от десетилетия, превръщайки краткосрочната програма за спасяване на работни места в постоянна подкрепа. Mилиони служители в Европейския съюз ще продължават да разчитат на помощи през 2021 г.

Увеличената употреба на програми за подкрепа на заетостта започва в Италия през 60-те години на миналия век, като служители в държавни компании получават помощи в рамките на десетилетие или повече, за да могат да се пенсионират. Правителството въведе 2-годишен лимит на помощите през 90-те години, но удължаването му скоро се превърна в норма, особено в зората на финансовата криза, която опустоши италианската икономика. Служителите, които получават подкрепа от държавата, работят с намалено работно време, а в някои случаи - изобщо.

“Програмата за подкрепа на заетостта работи, когато е използвана от няколко компании, изпитващи затруднения, но не е устойчива, когато цялата система е в криза”, заяви Маурицио дел Конте, професор в университета “Бокони”. “Тя ти позволява да запазиш работните места, докато нещата се подобрят, но идеята се основава на неща, които всъщност се подобряват”, добавя той.

Увеличената употреба на програми понижава продуктивността в Италия през последните години, посочват икономисти. Тези стимули например позволиха на автомобилния производител Fiat и други големи индустриални компании да отложат необходимостта от затваряне на заводи.

Fiat, която използва програмите за заетост, затвори само един от заводите си след финансовата криза, която опустоши автомобилната индустрия. Оставащите заводи работиха с капацитет от под 75%, определян от много анализатори като ключов.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК