Приключи разследването срещу Лилана за източване на евросредства

Събраните доказателства сочат, че групата е усвоила над 2 млн. лв.

13.04.2021 | 14:40 Редактор: Десислава Атанасова
Приключи разследването срещу Лилана за източване на евросредства

Специализираната прокуратура приключи разследването за незаконно усвояване на средства по европейската програма срещу Лилана, съдружника ѝ Мартин Димитров и още петима души за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентноспособност“.

Предстои предявяването на материалите по досъдебното производство на привлечените към наказателна отговорност. След запознаване с повдигнатите обвинения и събраните доказателства в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен за разглеждане обвинителен акт.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева. Размерът на нанесените от дейността ѝ щети може да се окаже значително по-голям - част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило. 

Петима от обвинените за злоупотреби с европейски средства бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства.

В хода на разследването към наказателна отговорност за участие в престъпната група бяха привлечени още 2 лица.

Предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите.

Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК