Нов председател и първо мнозинство в 45-то НС

С нови заявки и с нови сили

15.04.2021 | 18:48 Редактор: Десислава Атанасова

Първата важна задача на новия парламент - избор на председател, очерта и първото мнозинство, което се формира срещу ГЕРБ.

На поста беше избрана Ива Митева от "Има такъв народ", след като номинацията на Цвета Караянчева от ГЕРБ беше отхвърлена. За кандидатурата на Митева гласуваха всички партии, а ГЕРБ се въздържаха.  

"С голямо вълнение заставам пред вас на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата", каза председателят на НС Ива Митева.

Освен изолацията, в която беше поставен ГЕРБ, началото на парламента беше белязано от прогнози за кратък мандат, промяна в изборните правила и връщането на парламентарната демокрация. Първата политическа сила ГЕРБ без успех протегна ръка за обединение.

"През последната година чухме заклинания, че ГЕРБ трябва да бъде унищожена. Приемаме обидите и нападките с търпение. Омразата не гради, единствено може да руши и да дълбае пропасти в обществото. Злобата и реваншизмът не са достатъчни, за да управляваш държава", заяви председателят на ПГ ГЕБР Десислава Атанасова.

Втората по численост политическа сила ще работи за промени в изборната система и намаляването на партийната субсидия, но не пропуснаха да напомнят за протестното лято.  

"Имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори. Различен е, защото има представители на хората, които протестираха една година, има хора в залата, които ядоха бой от полицията и аз ги знам поименно", заяви председател на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

За пълна ревизия на управлението се обявиха и партиите на протеста. 

"България вече е друга. България се изправи и показа вратата на мутрите. Първата стъпка е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася и за тези, които дълго време ги обслужваха. С тях коалиция не трябва да има. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност", заяви съпредседателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова 

"Изборите дадоха знак, че хората, че искат промяна и ДБ се яви с искане да получи мандат за управление. Избирателите, които поискаха промяна, избраха да възложат промяната на ИТН, които са втори. От тази гледна точка е легитимно, ако бъде поискана подкрепа, да влезем в разговор за това какво управление би излъчило с мандата на ИТН. Това е ходът, който дава възможност да се излъчи управление", категоричен бе председател на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Старата опозиция също се обяви за промяна в начина на управление и контрол над похарчените от кабинета държавни пари. 

"Намираме се в необичайна ситуация - здравна и икономическа криза. От нас се изисква разум, за нас от БСП задачата е най-лесна - имаме на какво да стъпим. Ние водим предвидима политика", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Гражданите не дадоха мандат на нито една от българските партии, някои разчитат това като воля на избирателите за нови избори. По-близо сме до тази перспектива и от ДПС сме готови веднага за избори", категоричен бе председател на ДПС Мустафа Карадайъ.

Промените не закъсняха. За разлика от предишния парламент, в този журналистите ще имат достъп до депутатите.  

След лидерска среща, мнозинството срещу ГЕРБ продължи с промените - депутатите остават в старата сграда на НС и няма да имат великденска ваканция.

Преди това още утре ще се опитат да извикат в парламента премиерът в оставка Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК