Стартът на 45-ото НС: Нов председател на парламента, без Борисов и Трифонов в залата

Мика Зайкова от "Има такъв народ" откри първото заседание

15.04.2021 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Откриха 45-ия парламент в старата сграда на Народното събрание. За негов председател без нито един глас "против" беше избрана Ива Митева от "Има такъв народ". 

Почти всички депутати от 6-те партии в парламента седнаха зад банките на 45-ото Народно събрание. Някои от новите депутати взеха дистанционно участие в първото заседание, тъй като са под карантина заради Ковид-19.

Съгласно Конституцията, председател на първото заседание стана най-възрастният народен представител. Това е Мика Зайкова от "Има такъв народ". 

"Неуморимият Бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Аз, надявам се вие, искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем и най-малко. Сигурна съм, че всеки от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Нашите предци са ни дали и формулата за достигане на тази цел - тя е изписана на фасадата на тази сграда: Съединението прави силата. България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук. Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание", заяви Зайкова. 

Под предпазни маски новите народни представители положиха клетва. Петима от новите депутати, сред които и лидерът на "Има такъв народ" - Слави Трифонов, положиха клетва дистанционно. Те участваха в заседанието онлайн. А гласуването на това решение стана с вдигане на ръка, заради липса на електронна система в залата.

Най-забележимо обаче беше друго отсъствие - на премиера Бойко Борисов, който депозира оставката на правителството с писмо.

"Не желая да коментирам, но това е един срам, едно пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република", заяви Мика Зайкова.

По Конституция правителството, ръководено от Бойко Борисов, ще продължи да изпълнява функциите си до избора на нов Министерски съвет.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК