Борисов: Няма да съм премиер, ще предложа човек с европейска ориентация

Не е редно като Радев да разделям нацията, заяви лидерът на ГЕРБ

14.04.2021 | 11:35 Редактор: Десислава Атанасова

"Винаги съм считал, че обединението прави силата, не е редно като президента Радев да разделям нацията и затова аз няма да съм кандидатът за премиер, а ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска и натовска ориентация. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново.

На въпрос дали това ще бъде Томислав Дончев, той отговори:

"Не, не че не заслужава. Нека получим мандата. Много сериозно ще се отнесем", допълни още премиерът.

Борисов изтъкна, че в новия кабинет,  ще има както приемственост, така и обновление. Министър-председателят беше категоричен, че е изключително важно да се подходи с отговорност към съставянето на ново правителство, особено с оглед на продължаващата пандемия и тежките социално-икономически последици от нея.

Премиерът Борисов обърна внимание, че като политик, който вече десетилетие активно участва в европейската политика, може да даде примери как в другите европейски държави никой не плаши със служебни правителства, носещи репресии и страх. Според Борисов въпросът дали някой го е страх от служебен кабинет показва, че има съмнения дали той ще бъде демократичен.

"Защо една политическа партия трябва да се страхува и кой иска да ни страхува, защо да ни страхува, народът се поизнесе за всичките им лъжи и манипулации“, добави премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи, че политическите партии трябва да проявят мъдрост и отговорност и тези, които могат да съставят правителство, не трябва да дезертират. „Нека да минат емоциите, да си излеят омразата, но след това да погледнат отговорно, а не да се поддават на низки страсти“, призова Борисов. Премиерът обърна внимание, че  има дефицит на кадри и на хора с визия и по тази причина е важно да се подходи отговорно към управлението на държавата.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че настоящото правителство е изпълнило управленската си програма и напомни за постигнатото в сферата на доходите, инфраструктурата и големия успех на България с приемането й в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз.

И докато вторият в изборите продължава да бъде безмълвен, то първият коментира постигнатите от него резултати.

"Факт, че сме с едни 200 хиляди пред един, безспорно най-талантливият през последните 30 години - изпълнител, водещ на политически предавания, е неочакван за мен успех. Всяка вечер г-н Трифонов водеше политически предавания. Тежък хейт по управлението, по мен, по Плевнелиев", каза още Борисов.

Заради допуснати грешки се налагали кардинални промени. 

"По никакъв начин не съм свалил доверието си от Фандъкова и Митко Николов. С тях трябва да си отговорим защо се получи това", обясни премиерът.

 Дали знаковите кметове на ГЕРБ ще бъдат отстранени от ръководни постове в партията се очаква да стане ясно на националния съвет на 11 май. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК