Ваксинирането, щамовете и бъдещите опасности: Говори проф. Ива Христова

Британският щам води до по-бързи белодробни усложнения, заяви зам.-директорът на НЦЗПБ

02.04.2021 | 21:53 Редактор: Никола Симеонов

В България пристигат близо 1,3 млн. дози ваксини в следващите три месеца, договорени от Европейския съюз. Два дни преди да бъде затворен "зеленият коридор" за ваксинация в "Пирогов", желаещи се наредиха на опашка, за да получат доза. 

"Ваксинацията е едно от оръжията за борба с вируса, остава спазването на противоепидемичните мерки. Все пак с ваксинация са обхванати 5% от населението. Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне. Оказва се, че производителите на ваксини не могат да предоставят обещаните обеми. Надценили са силите си", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ при AstraZeneca тепърва има данни, които ще се вкарват в кратката характеристика на продукта и други неща, които трябва да се уточнят. 

"Не мисля, че трябва да има страх от тромби след ваксинация. Защото честотата на тромбозата при ваксинираните лица е по-ниска, отколкото при цялата популация. Честотата не е по-висока. Освен това, трябва да знаем, че при ваксиниране тази честота е 1 на 1 млн., а при неваксинирани - 3-4% смъртност при 100 хил.", добави проф. Христова. 

Според нея тромбозата е рядко явление, по-често се очакват неразположения като температура и други, характерни за лек вирус. 

"Редки са случаите на повторение на коронавируса. Това е свързано и с мутацията - той се променя, за да се разпространява по-добре. В момента британският вариант поголовно измести останалите варианти. Клони към 100% в много от областите. Южноафриканските и нигерийските варианти също ще влязат с туристи", каза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че съществува риск ваксините да не ни предпазват достатъчно от някои от тези варианти - да предпазят всички или тези, приели големи количества от вируса.

"За различните варианти е различна степента на по-слабо свързване. За някои от вариантите тя е по-слаба. Много са важни елементарните противоепидемични мерки. Британският вариант на вируса води до бързо влошаване и засягане на белия дроб - по-редки неврологични усложнения и по-често белодробни. Повечето бактериални пневмонии засягат само една част от дроба, а тук е дифузно - навсякъде", уточни проф. Христова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК