В Сливен алармират за недостиг на реконвалесцентна плазма

В центъра е осигурен "зелен коридор" за дарители

01.04.2021 | 20:13 Редактор: Юлия Христова
В Сливен алармират за недостиг на реконвалесцентна плазма

За недостиг на дарителите на кръв за реконвалесцентна плазма за лечението на Ковид болни, алармираха от Кръвния център в Сливен.

Към момента такава плазма се осигурява от София, Стара Загора, Варна и Пловдив. В тази връзка кметът на Сливен Стефан Радев призова жителите на общината, които отговарят на изискванията за извличане на реконвалесцентна плазма, да дарят кръв.

Началникът на Кръвния център д-р Рая Ралева коментира, че към момента исканията за плазма са повече отколкото дарителите.  

"На практика безвъзмездните дарявания за реконвалесцентна плазма са единични и съответно настъпва състояние на дефицит. Не достига реконвалесцентната плазма“, обясни тя, цитирана от БНР.

В центъра всеки преди обяд е осигурен зелен коридор за дарители. "На всеки половин час може да минава по един човек, а реално минават за седмица не повече от трима, четирима, пет е бил максимумът за седмица дарители“, каза д-р Ралева. Кметът Радев обеща съдействие на дарителите, които нямат собствен транспорт.

"Ще реагираме с транспорт до съседни кръвни центрове, стига да има достатъчно желаещи“. Кръв за реконвалесцентна плазма може да се дари в Кръвния център в града или в Стара Загора. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Дарител
преди 1 месец
Аз като съм дарител вече над 20 пъти и искам да дам, господа ми автори на статията, защо не написахте с два реда какви са изискванията? Сигнализирай за неуместен коментар