България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Костов: Недоверието към AstraZeneca расте, кръвната плазма ме спаси

Важно е да приемаме витамин D, селен и цинк след преболедуване на коронавирус

24.03.2021 | 09:40 Редактор: Никола Симеонов

"Недоверието към AstraZeneca расте заради последните данни за рискове от тромбоза. Данните бяха разгледани подробно от ЕМА. Тя излезе със съобщение, че рисковете от тромбози не могат да бъдат отхвърлени напълно. Случаите не са доказано свързани с ваксината, но не могат да бъдат абсолютно пренебрегнати. И затова беше допълнена и листовката на AstraZeneca", заяви в ефира на "България сутрин" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му в такива случаи се прави разследване върху всички съобщения за подобни проблеми от всички национални агенции.

"В различните държави предпочитат различни ваксини. Във Великобритания си харесват AstraZeneca. В Европа е по-голямо доверието към Pfizer и Moderna. В България също", каза Костов пред новите водещи на "България сутрин" - Мария Константинова и Мирослав Димитров. 

Той посочи, че "ремдeсивир" е най-често прилаганото лекарство за борба с Ковид-19. 

"Ако имаме проблеми със сърдечно-съдовата системата, трябва да се правят кръвни изследвания през няколко дни. При хора с риск от тромбоза се прилагат антикоагуланти дълго време след отшумяване на симптомите. Много хора имат и проблеми със съня. Наблюдава се увеличение на покупките на подобен тип медикаменти", каза още Костов пред Bulgaria ON AIR.

Фармацевтът уточни, че е важно да приемаме хранителни добавки като витамин D, селен и цинк след преболедуване на коронавирус. 

"Кръвната плазма е изключително ефикасно лечебно средство. Мен лично тя ме спаси. Бях много тежко болен", разказа Костов и добави, че тя се прилага се еднократно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
3 rate up comment rate down comment 1
Гост
преди 1 година
И аз мисля, че не може да се приемат без нужда всякакви медикаменти. Дори съм убедена, че някои хора, които без никакви симптоми на Ковид и без придружаващи заболявания, си отидоха изведнъж , покосени от инсулт белодробна емболия , инфаркт. Познавам такива, но вече не могат да кажат какво са вземали превантивно и може би са прекалили. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 3
Бай иван
преди 1 година
А водка гроздова не трябва ли професоре Сигнализирай за неуместен коментар
3
17 rate up comment rate down comment 3
Тити
преди 1 година
"ЕМА -НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО ДА ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ ОБРАЗУВАНЕТО НА СЪСИРЕЦИ И ВАКСИНАТА НА АСТРА ЗЕНЕКА!"ВАКСИНАТА ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ НЕЗАБАВНО И ДА НЕ ИГРАЕМ РУСКА РОЛЕТКА! НИКОЙ НЕ СИ Е НАМЕРИЛ ЖИВОТА НА УЛИЦАТА! Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
Повече на слънце като се покаже Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 1 година
Витамин Д не се приема току-така. По-скоро се изследвайе за тези елементи и пийте при липса. Сигнализирай за неуместен коментар