България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По време на пандемия: Отлив на дарители на кръвна плазма

"Хората, които са ваксинирани, могат да се подлагат на тази процедура", каза проф. Румен Попов

19.03.2021 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова

Има отлив на дарители на кръвна плазма, сигнализират от Центровете по трансфузионна хематология в градовете Пловдив и Варна. 

"Започнахме работа с реконвалесцентна плазма на 29 април м.г. Задачата на началника на ВМА не беше лесна - да подсигурим депо от всички кръвни групи. Към момента разполагаме с необходимото количество за лечение на пациентите от ВМА в София, Пловдив, Сливен, Варна и Плевен", каза началникът на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия проф. Румен Попов за "България сутрин".

Той посочи, че във времето са помагали многократно на пациенти и от други болници в България.

"Временен проблем с кръвта се случва. От едната страна са пациентите с Ковид-19, които се нуждаят от лечение с реконвалесцентна плазма. От друга страна са много пациенти с други сериозни заболявания, за които се изисква лечение с кръв и кръвни продукти. Проблемът може да се реши по един единствен начин - когато всички здрави български граждани на възраст от 18 до 65 години даряват кръв", допълни проф. Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че в момента в световен мащаб се извършва проучване за лечението на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма.

"В България също се прави такъв анализ, а когато са готови резултатите - ще се получи най-точният отговор. Използваме два метода за получаване на Ковид-19 реконвалесцентна плазма - единият е чрез даряване на цяла кръв, това е обикновено кръводаряване. А другият е апаратната плазмафереза. И в двата случая помагаме на болни, които имат необходимост. Хората, които са ваксинирани, могат да се подлагат на тази процедура. С времето успяхме да помогнем на много пациенти", добави още проф. Румен Попов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК