За ваксините, мерките и джинджифила: Силни думи от здравния министър

Много лекари и сестри искат да се ваксинират, обяви проф. Костадин Ангелов

01.04.2021 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
За ваксините, мерките и джинджифила: Силни думи от здравния министър

"По време на първата вълна ядяхме джинджифил, по време на втората бяха лимони със сода, сега ядем червени домати. Живеем в непрекъснато променяща се информация. Няма смисъл да водите вътрешни борби със самите себе си, с хората около вас и да се страхувате", подчерта министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

"Ваксините се разпределят равномерно. Поели сме ангажимент към личните лекари. Благодаря им за всичко, което правят от началото на пандемията. Да тръгнем да упрекваме и да сменяме конете в хода на състезанието няма никакъв смисъл. Половината ваксини отиват при личните лекари, другата половина отива във ваксинационните центрове", разясни той.

Здравният министър увери, че през април у нас ще пристигнат достатъчно ваксини. По думите му най-голям интерес има към ваксините на Pfizer и Moderna. 

"Първа и втора фаза се оказва, че продължават. Много лекари и сестри искат да се ваксинират. И ние насочваме ваксини натам, защото такъв е нашият ваксионационен план. Хубав, лош - такъв е нашият план", изтъкна проф. Ангелов.

"Хората са наплашени от ваксината на AstraZeneca. Всяка една от фирмите дължи отговори на всички хора. Няма да ставам дистрибутор на AstraZeneca, но във Великобритания цялата ваксинационна кампания е основана на тази ваксина. Хората там други ли са, че не получават такъв тип усложнения, има ли нещо между редовете?", заяви още той.

Запитан за частичното разхлабване на противоепидемичните мерки от днес, министър Ангелов отговори:

Кое е разхлабване на мерките от днес?! Откритите площи на заведенията могат да бъдат посещавани. Това и преди беше така, хората се събираха на големи групи. Театри и фитнеси -  с 30% капацитет. Много хора не са доволни - това са числата. Трябва да намерим баланс между физическото и психическото здраве на хората.

Той подчерта, че неваксинираните хора боледуват и разнасят заразата. И даде пример с дом за възрастни хора в Добричко.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Ядохме, пихме и се веселихме Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Много силни, нма що. Пак обвини хората - те са виновни за всичко. Сигнализирай за неуместен коментар