България е на трето място по смъртност от Ковид-19 в Европа

С най-висока заболеваемост е София-град, следван от Силистра и Бургас

01.04.2021 | 10:50 Редактор: Никола Симеонов
България е на трето място по смъртност от Ковид-19 в Европа

"На 14 дневна база България се намира на 5-то място в Европа по заболеваемост със 732 на 100 хил., съответно на второ място на Балканите", заяви гл. държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите му страните, които са с над 700 на 100 хил. са - Естония на 1-во място с 1036, Унгария 1200, Чехия 1050, Полша 900, Швеция 705, Франция 701. Това са най-засегнатите страни за изтеклите 2 седмици. 

"В момента картината се променя доста бързо. Влизат в остров на покачване на заболеваемостта страните около нас на Балканите. Гърция вчера регистрира най-високите си стойности на заболеваемост и на смъртност. В Германия и Франция продължават да растат", добави Кунчев.

Той съобщи, че за 14 дена смъртността е 21 на 100 хил., което ни отрежда 3-то място по смъртност в Европа, след Унгария и Чехия, и 1-во на Балканите. Страните с над 10 на 100 смъртност са Унгария - 33, Чехия - 24, България - 21, Словакия, Полша, Естония, Италия и Румъния.

"Намаляха разликите между най-слабо и най-силно засегнатите региони у нас. С най-висока заболеваемост е София град -1018, следван от Силистра 1002, Бургас - 986, Перник - 857, Враца 848, Варна - 837", заяви гл. държавен здравен инспектор. 

7 области са със заболеваемост над 800 на 100 000 и още 7 са със заболеваемост под 500 на 100 хил.

"Показателите са абсолютно сравними с предишната вълна. По-висока е тази, но с минимални стойности. На 20 ноември сме имали 680 на 100 хил. Сега имаме 720. Двете криви са почти идентични. Тази, в която сме в момента, не знам дали е най-високата точка. Но ръстът се забавя. При сравнително еднаква заболеваемост при двете вълни имаме 2 големи разлики - хоспитализираните са много повече от първата вълна. Това е заради английския вариант, който изисква по-ранно приемане и бързо довежда до дихателни затруднения. Същевременно вижте какво се получава със седмичната положителност на тестовете, която през 25 ноември е била 42% положителни. Сега тя се движи между 22 и 24%. Паднала е наполовина", уточни доц. Кунчев.

Той заяви, че на базата на високата хоспитализация, смъртността е значително по-ниска в сравнение с втората вълна. През края на ноември сме достигнали 28 на 100 хил. През последните седмици тя е 21 на 100 хил. 

"Това показва една дисоциация, която се дължи на характеристиките на щам за много по-голяма нужда от хоспитализация, но за по-слабо разпространение", категоричен бе доц. Кунчев.

"Когато затворим нещо, получавам около 100 мейла колко е полезно човек да ходи на басейн, на фитнес, как трябва да излиза навън и да има социални контакти. Като отворим пък другите 50% ни обясняват какви идиоти сме", сподели гл. здравен инспектор.

Той даде пример с Гърция, която днес взе решение да разпусне мерките, а вчера имаха най-високата цифра на заболеваемост и най-високата на смъртност.

"Да - много е трудно, да - не винаги сме успявали да бъдем абсолютно прецизни, но това е балансът, който се опитваме да следваме. Ако внимателно прочетете заповедта, ще видите, че местата, които не отваряме са 2/3 от всички. Бяхме обвинявани месеци наред, че нямаме перспектива и не знаем какво ще се случи. Сега, когато казахме какво отваряме от 1ви, 5ти и 30ти април, пак сме в грешка. Не е въпросът къде сте, а как се държите - дали лично спазвате мерките, разпоредени или неразпоредени", заяви доц. Ангел Кунчев.

По думите му големият проблем на България не е броят на ваксините и достъпа до тях, а доверието във ваксините, ваксинация и смисъла ѝ.

"Това е необходимо, за да можем да постигнем тези 70% и тогава пак ще имаме нужда от вашето съдействие, защото ще е изключително трудно. Но това ще бъде факт само след месец", смята гл. здравен инспектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
бг смешки
преди 3 години
какъвто народа такива му и управниците - НИКАКВИ ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Браво, министър Ангелов! Почти успяхте да ни направите първенци! Още малко! Сега като пуснем пак заведения и училища и ще ги бием всички по смъртност!Долно, безмозъчно човече!! Сигнализирай за неуместен коментар