Доц. Кунчев: 10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен

За момента няма "внос" на южноафриканския щам у нас, посочи главният държавен здравен инспектор

21.03.2021 | 11:10 Редактор: Ралица Братанова
Доц. Кунчев: 10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен

10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар на влизащите в сила от 22 март нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Ковид-19.

По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Кунчев обаче изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката.

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите“, коментира доц. Кунчев.

Според него обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

"Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. Това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система“, обясни  главният държавен здравен инспектор.

"За момента не засичаме „внос“ на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има - в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е и с него да се срещнем“, подчерта доц. Кунчев. 

В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

Във връзка с временното преустановяване на ваксинирането с AstraZeneca доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че това е правилният начин - когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията. Той уточни, че обществото е много чувствително по отношение на ваксините.

"На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря“, допълни той.

Доц. Кунчев потвърди, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на ваксината.

Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той и добави, че няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират. По думите му това ще е основната задача на медиците и на щаба.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
1 rate up comment rate down comment 1
Някой си който напус
преди 3 месеца
Докато вие г-п доц. Кунчев и всички "покемони" от НОЩ и по-нагоре по веригата си получавате месечни заплати и бонуси много хора от 22.03 остават без доходи заради вас и глупавите ви неадекватни мерки и почти не работещи помощи. България не е само Сафия ще убавате от крайна бедност много повече от колкото пандемията. Ще дойде скоро ден в който повечето българи ще са напуснали своите домове и тогава може да си играете помежду си на стражари и апаши.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Kak stava ot 100 na 4500 Kunchev? Pri pandemiq prodnozi nqma I ne moje da ima. Prodnozi za valna s meseci I na teoriq e ne vazmojno. Kunchev znae li koga shte se razbolee? A koga shte umre? Ai stiga gluposti. Сигнализирай за неуместен коментар