През май ще инспектират производствените бази на Sputnik V в Русия

"През април очакваме около 700 000 дози", каза Богдан Кирилов

01.04.2021 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова
През май ще инспектират производствените бази на Sputnik V в Русия

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка и на останалите ваксини, за които все още няма издадено разрешение за употреба. Това е ваксината на CureVac, Novavax, Sputnik V и Sinovac. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов на редовния брифинг на НОЩ.

"По отношение на Sputnik V, е предвидено да бъде направена инспекция на производствените бази в Русия през месец май. Това е едно от задължителните изисквания, преди да бъде приключена оценката на ЕМА. След това ще може да се премине към следващия етап. По отношение на Sinovac - китайският производител, все още се провеждат първоначалните консултации между европейската агенция и производителя. Очакваме потвърждение кога ще се премине на следващ етап", допълни той.

Кирилов припомни, че миналата седмица беше извършена промяна в разрешението за употреба и на трите ваксини, които са налични в България.

"За ваксината на Pfizer беше добавена нова производствена база в Марбург, Германия, където се произвежда както активното вещество, така и крайният продукт. Като с това действие се очаква да има ускоряване на производството и по-скорошни доставки на територията на ЕС. Има промяна и в условията за съхранение, тя може да се съхранява от -15 до -20 градуса до две седмици. До този момент възможностите за съхранение бяха при -90 градуса до 6 месеца. И от 2 до 8 градуса до 5 дни", заяви още директорът на ИАЛ.

Богдан Кирилов смята, че това ще облекчи логистиката.

"Към Vaxzevria беше добавена и нова производствена база в Лайден, Нидерландия, където се произвежда активната съставка. По отношение на доставките, които очакваме пред месец април, ще са около 700 000 дози, като 350 хиляди от тях ще бъдат от РНК ваксини", подчерта той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК