Дирекция "Миграция" изгонила Полфрийман? Монов: Хилеше ми се на светофара

Бащата на убития Андрей така и не получи кръвнина от австралиеца в размер на 450 хил. лв.

31.03.2021 | 17:51 Редактор: Десислава Атанасова

Джок Полфрийман е напуснал България. Това потвърди пред Bulgaria ON AIR адвокатът на осъдения за убийството на студента Андрей Монов австралиец. Той беше освободен предсрочно през 2019 година, но определението на съда беше съпроводено от дълга сага, докато пребиваването на Полфрийман бъде окончателно разрешено. 

Той е напуснал България още януари, но не по собствено желание. 

"Той не реши да напусне. Дирекция "Миграция“ го принуди да напусне, защото след като мина делото, в което се доказа, че заповедта, с която го държат тук насила е противозаконна, дирекция "Миграция“ каза: Той вече е чужденец без право на някакво пребиваване. Трябва да напусне възможно най-бързо, иначе ще го вкараме в Бусманци, за да го екстрадираме принудително", заяви адвокатът на Джок Полфрийман - Калин Ангелов

Година преди да напусне страната, пред Bulgaria ON AIR Полфрийман даде заявка да продължи живота си в България със свой политически проект и кауза за защита правата на затворниците. Именно инициативата му зад решетките стана основната причина австралиецът да бъде предсрочно освободен 8 години по-рано от постановеното.

"Аз не съм получил един отрицателен коментар или заплаха от никого, само подкрепа от българи и хора в България.", каза Джок Полфрийман през 2020 г.

За бащата на убития Андрей липсата на Полфрийман в България е глътка успокоение.

"Преди 8 месеца се засече с мен на светофар. Слава Богу, че имам здрави нерви. Застана пред мен на светофара, обърна се и се хилеше", разказа бащата на Андрей, Христо Монов.

Това решение на австралиеца обаче не поставя точка, а нова въпросителна пред близките на Андрей.

"След като той е напуснал страната, кой може да гарантира някакви условия при това предсрочно условно освобождаване. Не е ли това подигравка с правните норми в България?", попита Христо Монов.

Подигравка е и решението на съдийския състав, освободил предсрочно Полфрийман, смята бащата на Андрей, който трябваше да получи и кръвнина от австралиеца в размер на 450 хил. лв. Тази сума обаче така и не беше изплатена. 

"Доколкото ми е известно, всички пари, които той е получавал в затвора и в България, са отишли по сметката на семейството на г-н Монов", заяви адвокатът на Полфрийман.

Според Христо Монов обаче, случаят със сина му е помогнал да бъде поправена съдебна и морална неправда по обезщетенията, които виновните дължат на близките на жертвата. 

"Покрай сина ми и нашия случай, така стана, че от 30-40 хил. лв. се вдигна на 250 – ето това е смисълът на една саможертва, каквато направи синът ми. Остава мъката ми само. Представям си ако сега какъв човек щеше да бъде, какво щеше да направи, щях да имам внуци. Липсва ми, истински ми липсва!", разказа бащата на Андрей Монов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
1 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 9 месеца
Цялата "сага" с този австралиец е една мистерия. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 9 месеца
.....И е нагъл колкото си иска.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 9 месеца
Тоя убиец, барабар със всички които са го защитавали и накрая освободили ги вкарвам за 70год.оковани в трудов лагер. Сигнализирай за неуместен коментар