Окончателно: Полфрийман може да напуска пределите на България

Делото беше образувано във ВАС по жалба на директора на Дирекция "Миграция“

20.11.2020 | 14:15 Редактор: Юлия Христова
Окончателно: Полфрийман може да напуска пределите на България

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на Административен съд София-град, с което е отменена заповед на директора на Дирекция "Миграция" при МВР. С нея на австралийския гражданин Джок Полфрийман е наложена принудителна административна мярка – временна забрана за напускане на Република България

Решението по административно дело е окончателно. То беше образувано във ВАС по касационната жалба на директора на Дирекция "Миграция“.

Върховните съдии посочват в решението си, че съгласно чл. 43, ал. 1, т. 1 от Закона за чужденците в Република България забрана за напускане на страната  се налага на чужденец, който е осъден с влязла в сила присъда и не е изтърпял наложеното наказание лишаване от свобода. Предвид това, че наложеното наказание "лишаване от свобода“ на Джок Полфлийман понастоящем не се изпълнява и лицето е предсрочното условно освободено, се налага изводът, че е отпаднало изискването за прилагането на принудителна административна мярка – временна забрана за напускане на страната.

Присъдата наказание "лишаване от свобода" в размер на 20 години е ефективно приведено в изпълнение и търпяна от лицето до 20.09.2019 г., когато то е условно предсрочно освободено от изтърпяване на остатъка от наказанието, съгласно определение на Софийски апелативен съд от 19.09.2019 г., съобщава от съдебната институция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК