Полфрийман втрещи с искане за ново дело за смъртта на Андрей Монов

Австралиецът твърди, че не е убил студента по хулигански подбуди, а при неизбежна самоотбрана

03.06.2020 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Австралиецът Джок Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов. Молбата му до главния прокурор е внесена на 1 юни. За това съобщи самият Полфрийман в профила си във Facebook. 

Австралиецът твърди, че не е убил студента по хулигански подбуди, а при неизбежна самоотбрана. 

В молбата до главния прокурор за нов процес се иска анализ на запис от камера, който бил анализиран погрешно. Полфрийман беше осъден на 20 г. затвор за убийството на студента при конфликт в центъра на София. 

Той беше освободен предсрочно, а миналата седмица Върховният касационен съд отказа искане за нова процедура по пускането му от затвора.

"Искаме да възобновим делото и то да бъде отново разгледано. Дали да бъде напълно оправдан или да бъде преквалифицирано самото убийство, защото в крайна сметка Джок Полфрийман е осъден и продължава да бъде осъден, че по хулигански подбуди е убил Андрей Монов и е опитал да убие Антоан Захариев", каза адвокатът на Джок - Калин Ангелов.

Бащата на убития Андрей - Христо Монов, заяви, че няма нищо против делото да се възобнови. Той настоява още съдиите от Софийския апелативен съд, които освободиха предсрочно Полфрийман, да подадат оставки.

На везните на съдебното решение през септември натежа становището на Българския Хелзнски комитет. Според близките на убития Андрей организацията има обвързаност с председателя на състава Калин Калпакчиев, награждаван два пъти от БХК. 

"В него припознаха някакъв такъв профил на човек, който могат да градират образ на онеправдан, на невинен, а истината е, че той е доказан убиец", смята приятелят на Андрей Монов Димитър Кръстев. 

През целия ден австралиецът на отговори на обажданията ни. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК