Властта в обектива: Последните 4 години през погледа на Бенатова

Парламент, върнал се във времето на тоталитаризма

30.03.2021 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

Парламент, върнал се във времето на тоталитаризма. И власт, която отказва да отговаря на въпроси. Какъв беше мандатът на 44-ото Народно събрание през очите на разследващия журналист Миролюба Бенатова?

Първият звънец на 44-ото Народно събрание. И последният. А журналистът Миролюба Бенатова ще запомни този парламент така: "Народното събрание, което се върна в тоталитарния режим, влизайки в Партийния дом".

Закономерно властта се отразява в медиите. Но моделът вече е различен.

"Джипката е абонамент за медиите, удар под кръста за обществото. И удар срещу медиите. Защото джипката се явява заместител на нормалните брифинги, пресконференции, на нормалния начин за общуване с властта", допълва журналистът. 

А 44-ият парламент ще остане в историята и с ограничения достъп на репортерите до тези, които създават законите

"Медиите в последните десетина години съвсем системно биват обезличавани. И последните четири години не правят разлика. Големите медии са все по-имитативни. Чуват все по-малко критични въпроси. Ако изобщо се чуват въпроси", споделя Бенатова.

Властта във всичките й форми избягва да отговаря на въпроси, вече дори и писмено. Числата говорят сами. 

"Сега скоро ми направи впечатление проучване на "Отворен парламент", че има рекордно много платено съдържание от всички политически партии, даже не всички, от някои определено, в медиите. 3.5 милиона са дадени за клипове за излъчване по медиите, което според Отворен парламент е рекорд. Няколко партии, някои които се приемат като патерица на управляващите, са сред рекордьорите.  Очевидно, че има много голяма битка, за да може да се възпроизведе това, което сме виждали", каза още тя. 

Преди две години Миролюба Бенатова за кратко сменя професията си. Кара такси. Но промяната е само на пръв поглед. 

"Добрият шофьор и добрият журналист са добри слушатели. А всъщност аз станах таксиметров шофьор, за да остана журналист и да кажа, че има професии на поръчката, и те не са журналистиката" , споделя Бенатова.

А качествената журналистика не винаги и не на всяка цена е в големите медии. Напротив. Доказателството е разследването на Бенатова за източване на средства Здравната каса в Правителствена болница чрез фалшиви клинични пътеки. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години
СРЕДНОВЕКОВНА държава с много *** и мързелив народ ! Сигнализирай за неуместен коментар