Съставиха акт на фирмата, изляла тонове бетон върху дървета край "Хемус"

Съществуването на боровата гора е под въпрос

30.03.2021 | 19:15 Редактор: Десислава Атанасова

Машини започнаха да разчистват бетонираните дървета край магистрала "Хемус" - между Шумен и Търговище. В борова гора до строящия се аутобан са изсипани тонове бетон. Фирмата, направила това, вече е глобена с акт до две хиляди лева.

Бетонирани дървета и камари втвърден бетон само на метри от новостроящия се участък по магистрала Хемус между Шумен и Търговище. До бетонирането на гората се стигнало заради почистването на машините от остатъчния материал и несъобразяване с природата, признават строителите.

"Тук този терен го използваме, за да може преди бетоновозите да излязат на главния път, да може да ги изчистим и измием, така че да не създаваме затруднения по главния. Тук го депонирамие, за да може по най-лесния и бърз начин след като приключим строителните работи, това нещо да бъде изчистено, да бъде възстановен хумус от горе", обясни инж. Петър Попов, представител на строителната фирма.

Съществуването на боровата гора е под въпрос, а заради бетонираните дървета проверка на място извършиха и експерти от изпълнителната агенция по горите.

"Дошли сме с джипиес устройство и констатираме, че действително отпадъците са изхвърлени в горска територия, отдел 23 на територията на ТП ДГС Търговище и от наша страна ще бъде съставен констативен протокол", заяви главният експерт от РДГ - Шумен, Петър Железов.

Работниците отговорни за изсипания върху дърветата бетон ще понесат и парична глоба, а фирмата се задължава да почисти мястото в кратки срокове.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК