Заводите у нас, внасящи части от Китай - големите потърпевши от кризата в Суецкия канал

Коментар на експерта Георги Минчев

29.03.2021 | 14:35 Редактор: Тодор Петров
Заводите у нас, внасящи части от Китай - големите потърпевши от кризата в Суецкия канал

Заводите в България, внасящи части от Китай, са най-големите потърпевши от кризата в Суецкия канал. Това заяви председателят на контролния съвет на Националното сдружение на българските спедитори - Георги Минчев, в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg.

"Българските производители са част от европейската верига и зависят от доставки от Югоизточна Азия, за да извършват своята работа по производството на промишлени стоки. Нарушаването на доставките, независимо дали контейнерите влизат през западноевропейските пристанища и България е следващ подизпълнител или през Турция или Гърция и ние сме в началото на веригата на производствено изпълнение, води до загуби", обясни Минчев.

И добави, че стоките, които най-често се транспортират от Азия до България, са за крайно потребление. Голяма част от продуктите, на които пише "произведено в Китай", преминават през Суецкия канал, стана ясно от думите му.

Контейнерите за България обаче се разтоварват в Солун и Истанбул и оттам с претоварване на други кораби или по суша стигат до страната ни. Около половината от стоките за България от Азия идват през Западна Европа - Ротердам, а част от стоките идват по Транссибирската магистрала и след това през Беларус и Полша.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК