Освободиха "звяра", запушил Суецкия канал: 370 кораба чакат на опашка

Още днес трафикът във важния канал трябва да бъде възстановен

29.03.2021 | 13:51 Редактор: Тодор Петров

След дни на огромни усилия, контейнеровозът, който беше запушил Суецкия канал, вече е освободен. По-късно ще бъдат възобновени усилията по пълното му преместване. Очаква се още днес трафикът във важния канал да бъде възстановен.

Още преди изгрев слънце дойде новината, че 400-метровият кораб вече е изваден от плитчината, в която беше заседнал. Техника за драгиране е успяла да подкопае дъното под огромния "Евър гивън", а няколко мощни катера го избутали към по-дълбоката част на канала. 

Рано сутринта служителите на Суецкия канал бяха посрещнати със съвсем различна гледка. В малките часове на нощта кърмата на плавателния съд бе на 4 метра от брега, а рано сутринта вече бе на повече от 100 метра. Служителите на канала чакаха приливът да достигне 2 метра, за да продължат с усилията си.

За да се възобнови трафикът, е необходимо корабът да бъде преместен в по-широк участък от канала. Опашката от търговски кораби, които чакат каналът да бъде отворен, вече надхвърли 370, като 25 от тях са петролни танкери. 

Каналът е един от най-натоварените търговски пътища в света, през него минава около 12% от общата световна търговия. Той осигурява най-кратката връзка между Азия и Европа. Всеки ден заради блокадата загубите за световната търговия са близо 10 милиарда долара.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК